вторник, 10 юни 2014 г.

Вече 63 години учени не могат да разберат загадката на "Селото на джуджетата"

Вече 63 години отдалеченото китайско село Янгси, намиращо се в югозападната провинция
Съчуан, остава загадка за науката, пише paranormal-news.ru. Причината е една необикновена аномалия - 36 от всички 80 жители на малкото село са джуджета, чийто ръст е между 64 и 115 сантиметра. Към днешна дата Янгси най-вероятно ще загуби своето неофициално звание "Село на джуджетата" заради раждането на все повече хора с нормален ръст.
Местният старейшина разказва, че щастливият им живот е разрушен през една лятна нощ на 1951 г., когато мистериозна болест изненадващо поразява региона.
Няколко души от селото са засегнати от нея, като повечето от жертвите са деца на възраст между 5 и 7 години, които изненадващо спират да растат, запазвайки ниския си ръст за цял живот. В допълнение към това някои от тях получават и различни увреждания, които още повече влошават качеството им на живот.
Много учени и лекари са посещавали Янгси, за да изследват водата, почвата, зърното и хората в региона, надявайки се да открият в тях отговор на загадката, което обаче в крайна сметка така и не им се отдава.
Заболяването е официално потвърдено преди 63 години, а преброяването на населението в малкото село, проведено през 1985 г., показва, че в него живеят общо 119 джуджета. По всяка вероятност заболяването засяга ДНК-то на част от жителите и започва да се предава по наследство.

Хората от селото са убедени, че ръстът им се дължи на влиянието на някакви зли сили, но има и такива, които смятат, че това е дело на предците им, недоволни от начина, по който са били погребани.