неделя, 8 юни 2014 г.

На тази дата: 8 юни-рожден ден на прахосмукачката

За рожден ден на прахосмукачката се счита 8 юни 1869 г., когато американският изобретател
Айвз Макгафни (Ives W. McGaffney) патентова първата в света прахосмукачка, наречена Whirlwind, която е произвеждана и пусната на пазара.

В нейната горна част е разположена ръчка, съединена с ремъчна предавка с вентилатор. Ръчката е задвижвана с ръка. Прахосмукачката е лека и компактна, но неудобна за експлоатация заради необходимостта едновременно да се върти ръчката и устройството да се тика по пода.

Макгафни основава бостънската компания American Carpet Cleaning Company и започва да продава прахосмукачките по 25 долара – сумата никак не е малка за онова време, ако се отчете, че тогава 1 американски долар съставлява 23 грама сребро.

Повечето прахосмукачки на Макхафни са продадени в Чикаго и Бостън. Част от тях обаче изгарят във Великия Чикагски пожар. Само два броя Whirlwind оцеляват до наши дни, като единият е експониран в историческия център на компанията Нооver.

След Макгафни и други изобретатели започват да произвеждат и продават механически прахосмукачки.

На 3 октомври 1899 г. Джон С. Тормен получава патент в САЩ № 634042 за бензинова прахосмукачка. Някои изследователи считат неговото изобретение за първа прахосмукачка с мотор. Тормен основава фирма за почистване в Сент Луис, като за услугата през 1903 г. се заплащат 4 долара.

Патент за електрически „повдигач на килими и събирач на прах” е получен през декември 1900 г. от жена - Корин Дюфур от Савана, Джорджия. Нейната прахосмукачка има две въртящи се четки и електрически вентилатор, а прахът се отлага върху мокра кърпа. Устройството е непрактично и не се ползва с търсене.

Съвременната електрическа прахосмукачка е изобретена и патентована от 30-годишния английски инженер Хюбърт Сесил Бут на 30 август 1901 г. Той обръща внимание на устройството, с което издухват праха от седалките във влака. Решава обаче да обърне въздушния поток и да го накара да засмуква. Отначало устройството работи с двигател с нефт, но след това е монтиран електродвигател. Прахосмукачката представлява толкова солидно съоръжение, че е прекарвана из Лондон в каруца с коне. Тя е яркочервена и е наричана „Пухтящия Били” (Puffing Billy). Не можела да се внесе в обслужвания дом, паркира се извън него, а за почистване на килимите се използва 30-метров шланг, прокарван през прозореца.

Сред клиентите на Бут е и кралица Виктори. В първите години на 20 век в Британия идват на мода vacuum cleaner parties, при които лейди от висшето общество пият чай и наблюдават как служителите на Бут почистват килимите в дома.

Прахосмукачките на Бут влизат и в британското адмиралтейство: очиствайки от прах бараките на британските моряци, компанията на Бут слага край на епидемията от чума.

Интересен случай става с Бут, след като почиства монетния двор: задържа го полицията с обвинение в кражба на злато. Причината е там, че Бут не се досеща да остави събрания прах, в който е засмукан златен пясък.

Все още обаче продължава усъвършенстването на механичните прахосмукачки. През 1905 г. Уолтър Грифитс от Бирминган създава Griffith’s Improved Vacuum Apparatus for Removing Dust from Carpets с използване на торбичка за събрания прах. Неговата творба е портативна, компактна и напомня за съвременните прахосмукачки.

В 1907 г. Джеймс Мюрей Спранглър създава портативна електрическа прахосмукачка от вентилатор, метла от лико и калъф за възглавници. Важна роля в конструкцията се пада на въртящата се четка. Поради липса на средства Спранглер продава патента си на У.Х.Хувър (Hoover). Компанията Hoover започва да произвежда електрически прахосмукачки с устройство за събиране на праха. Първият „Модел О” струва цели $ 60, но въпреки това е търсен от купувачите.

През 1910 г. П.А.Фискер патентова електрическа прахосмукачка с тегло едва 17,5 кг и може да се привежда в действие само от един човек. Компанията, основана от него и партньора му Нилсен съществува и до сега под името Nilfisk-Advance.

В 1919 г. е основана Асоциация на производителите на прахосмукачки, членството в която изисква лиценз за патентите.

Увеличаващата се популярност на прахосмукачките през 1920-1930-те години се основава на увереността на домакините, че заедно с праха те се избавят и от микробите. Коментатор пише през 1926 г. в списание Electrician: „Универсалната идея на прахосмукачката е по-голяма от обикновеното почистване на помещението. Домакинята заедно с прахосмукачката приема за своето семейство и нов стандарт за здраве.”

В продължение на много години прахосмукачките остават предмет на разкош, но след Втората световна война те стават разпространен предмет за ползване и от средната класа.