сряда, 11 юни 2014 г.

Детските божества в Непал, на които им е забранено да стъпват по земята

В повечето общности по света, богините са символ на духовния свят. Но в Непал тези свещени
същества са от плът и кръв. Избирани веднага след раждането си, момичетата са известни като Кумарис, като се смята, че в тях се е преродила богинята Кали.
От момента на тяхното избиране и след преминаването на изпит от 32 етапа, тези живи богини получават статут на безсмъртни и се смятат за защитници от злото от хиляди последователи на хиндуизма и будизма. За момичетата обаче промяната не означава само смяна на името и получаване на статут. Целият им живот се преобръща завинаги.

Кумарите, което означава девственица на непалски, са принудени да напуснат своите домове и да живеят в отдалечени храмове като детски божества. Те имат право да напускат храмовото само в случай на фестивали и процесии, за да бъдат боготворени. Това се случва около 13 пъти в годината.

Кумарите са дори твърде специални, за да ходят по земята. Вместо това те са носени на носилки, тронове и ръцете на хората. Момичетата също нямат право да ходят на училище. Или да участват в ежедневния живот.

Когато обаче те достигнат до пубертета, за Кумарите всичко се променя. След старта на менструацията, момичетата преминават през 12-дневния ритуал „Гуфа“, след който техният живот като Кумари приключва и те се връщат към нормалния си начин на живот, който те въобще не познават.