четвъртък, 12 юни 2014 г.

Пет партии в парламента ако изборите са сега

15% е спаднало доверието в кабинета след евроизборите. Това сочат последните данни на
Галъп интернешинъл, цитирани от bTV.

47 на сто на участниците в запитването са посочили, че искат оставката на кабинета на Пламен Орешарски, 32% го подкрепят.

Въпреки това според данните на Галъп Орешарски губи най-малко доверие в сравнение с предишните двама премиери – 68%. За сравнение неодобрението при Сергей Станишев е 74%, а при Бойко Борисов – 71%.

При избори сега в парламента ще влязат пет партии, сочат данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет. Тези резултати ще са факт, ако гласуват 4 млн. избиратели.

Според данните на Лабораторията за публична политика изборите печели ГЕРБ с 22-24% от гласовете. На второ място е БСП с 15-17% от гласовете. Третото място е за ДПС в 14-16% от гласовете.

При избори сега в парламента биха влезли още „България без цензура“ и Реформаторския блок.

Българите искат предсрочни избори, убедени са социолозите. Тук обаче възниква отново въпросът кога трябва да се проведат те.

Идеята, че има месеци в годината, когато не трябва да се правят избори, е нездравословна, убеден е социологът Кънчо Стойчев по повод това дали е подходящо изборите да се направят през юли или август.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите, са на мнение, че това трябва да се случи възможно най-скоро, но не и преди септември, за да не се стигне след това до касирането им.