петък, 20 юни 2014 г.

ПОТОПЪТ ВЪВ ВАРНА! ОБНОВЯВА СЕ

Между 9 и 12 са жертвите във Варна. Сред загиналите има и две деца. В града е обявен денна
траур, съобщи кметът Иван Портних. Той очаква броят на жертвите да продължи да расте. През нощта спасителните екипи са били затруднени в издирването поради липсата на ток. Операцията е прекратена около 2.30 часа.
„Мобилизирали сме всички възможни сили”, заяви Иван Портних. За Варна е обявен неучебен ден. След 10.00 часа пред катедралата „Успение Богородично" ще се дава информация за това, от какво се
нуждаят хората в квартал „Аспарухово".

Водата след вчерашния потоп продължава да се оттича. Иван Портних обясни, че нормата на
валежите за Варна е 53 кубика на месец. Те обаче са се излели само за няколко часа.

Всичко започва изведнъж. Хората разказват, че приливната вълната е била висока над 2 метра. Тя идва изведнъж, пълни дерето и залива къщите в близост. През последните 15 години дерето не е било почиствано. В него има пораснали дървета, високи около 7-10 метра. Вълната носи автомобили и покъщнина.

Възможно е да има срутени къщи. За да могат да се спасят хората са се качвали по покривите на къщите си. В „Аспарухово” все още има къщи, които са недостъпни и изолирани. Дъждът не е спрял да вали през цялата нощ.



Йовчев-Портних

"Още от първия момент държавата е започнала да действа... Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да действа толкова неадекватно", коментира Цветлин Йовчев оплакването на кмета на Варна Иван Портних, че не е успял да се свърже с управляващите, за да получи помощ.

Думите на вътрешния министър бяха изречени по телефона в ефира на БНТ в защита от нападките на Портних, че "държавата демонстрира абсолютна непригодност към подобни бедствия"

"Ако е викал за помощ от прозореца на кметството, едва ли ще я получи", беше отговорът на Цветлин Йовчев.

Той допълни, че ситуацията в цялата страна е много тежка, но най-зле е в морския град.

Йовчев заяви, че в 18:00 часа е постъпил сигнал на телефон 112 и веднага се е реагирало, като са били изпратени „абсолютно всички сили, които са на Гражданска защита и на пожарната. Незабавно са изпратени и допълнителни сили от Бургас, Добрич и от Шумен. Целият състав на полицията е изпратен на място. Задействан е кризисния план при областния управител и от там нататък се действа спрямо него“.
НЯМА КРАЙ! Бурите продължават!
Валежи с бури и гръмотевици в Източна България. Такава е прогнозата за времето за петък. Очакват се и градушки. Над останалата част от страната облачността ще е предимно значителна, а в следобедните часове от запад ще започне да се разкъсва и намалява.

Над Източна България обаче през целия ден ще остане предимно облачно. Там ще има и валежи, които до вечерта се очаква да спрат. На места в Западна и Централна България в следобедните часове също ще превали, в отделни райони и прегърми. Ще духа северозападен, в Източна България северен вятър, който през деня временно ще се усили, особено по Черноморието. Максимални температури, в повечето райони, между 21 и 26, в София около 21 градуса.

23 юни за Ден на национален траур
23 юни 2014 г., понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.


Водолази извадиха още една жертва от кола
Водолази откриха още една жертва на потопа във Варна. Тялото е извадено от кола, която е
била под водата в канала "Езеро море".




Обстановката към 10ч. днес
Най-сериозно изглежда положението в Аспарухово.
Придошлата вода буквално е потопила под вода и отнесла няколко автомобила. Къщи в ромската махала буквално са били пометени от водното бедствие.

Много хора вече час стоят под различни козирки и навеси в града и не могат да се приберат по домовете си. Бул."Цар Освободител се е превърнал в река с ниво на водата 25-30 см.

Подобно е състоянието и на други главни булеварди. Затруднено е движението в подлезите.

Гръмотевинчата буря остави няколко района от Варна без електрозахранване. Без електричество остана и контактната мрежа на тролейбусния транспорт. Новите тролеи обаче са с двигатели с вътрешно горене и продължават макар и трудно да изпълняват курсовете си.


Всички линии са поети от автобуси, в Аспарухово е наводнена централната зона, което възпрепятства движението на рейсовете, съобщи Максим Тодоров от „Градски транспорт”. Със закъснение с около 40 мин. е движат автобусите по линии 17 ,17 – а, 46, 55, 60, 2. На ул. „Николай Ханчев” има закъсала кола, която пречи на прибирането на тролеите в депото, работи се по отстраняването на проблема. Огромна водна маса се е събрана в района на гаровия площад.

Температурата падна, духа силен вятър

Студено време, слаб дъжд и подгизнали хора – това е картината в момента в морската ни столица, съобщиха очевидци. Според синоптици, температурата на въздуха към 9 часа и 30 минути е 12 градуса, духа и силен вятър, който допълнително усложнява обстановката.
Спасители и хора, излезли на улицата, за да помогнат в разчистването, са подгизнали и мокри. Не е ясно колко ще издържат на тези условия. По улиците в квартал Аспарухово се вижда много техника, което разчиства, но има и места, където все още не са стигнали спасителните екипи.


От общината разпространиха съобщение, че днес се отменят всички учебни занятия на територията на града. В квартал Аспарухово няма да работят детски градини и училища, както и някои социални заведения. Според синоптици, дъждът ще продължи до късния следобед, възможно е спирането му едва след 18-19 часа.

В ДОБРИЧ ЧАКАТ ПРИЛИВНА ВЪЛНА!
Регионалната дирекция на МВР в Добрич пусна официално съобщение до гражданите, че поради покачването на водата в коритото на „суха река” по протежението на бул. „Русия” в град Добрич, се очаква приливна вълна.

Апелираме към гражданите на, живущи по протежението на бул. „Русия” в град Добрич, да предприемат всички мерки за обезопасяване на жилищата си. При възможност същите да бъдат напуснати до нормализиране на обстановката, се казва още в съобщението.

Митрополит Йоан ще отслужи молебен за жертвите във Варна
Днес от 13:00 ч. в катедрален храм „Св. Успение Богородично” ще бъде отслужен Богородичен канон от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Поводът е стихийното бедствие оставило без дом и близки част от жителите на кв.Аспарухово.

Поради обявеният ден на траур храмовите камбани в града ще бият заупокойно на всеки кръгъл час.

Митрополит Йоан заяви, че Варненска митрополия има готовност да приюти в църковния комплекс в местността „Траката“ бедстващи семейства.

ДА ПОМОГНЕМ НА ВАРНА - DMS VARNA 17 777

Обновява се