сряда, 4 юни 2014 г.

По колко пари ще получават евродепутатите?

По 304 евро на ден се полагат на новите депутати в европейския парламент, преди да встъпят
в длъжност на 1 юли.  Сумата ще им бъде платена, ако участват в заседания на групи преди откриването на Европарламента.
Парите са за хотел, храна и всичко останало. Отделно Брюксел ще им възстанови парите за самолетни билети. Единствено платеното на такси за придвижване от летището до местоработата им остава за тяхна сметка.

От първи юли на европейските избраници започва да тече редовната заплата от 7957 евро на месец или около 100 000 евро на година. За целия мандат сумата набъбва до половин милион евро, като 3.5% от тези пари отиват за пенсия.

Отделно от трудовото си възнаграждение, депутатите получават на месец по още 4299 евро за разходи в офиса, както и покриване на разходите при служебни пътувания. За последното плащане е достатъчно да се представи билет за самолет или влак, като е разрешено той да бъде и от бизнес или първа класа.

Но и това не е всичко. Евродепутатите разполагат с още един паричен фонд. В него има сума от 4243 евро на година, предназначена за официални пътувания до „други дестинации”. Избраниците имат право и на 24 пътувания до техните държави на европейска сметка.

Не само депутатите са добре нахранени в Брюксел. За техните асистенти и всякакви други помощници са предвидени по 254 508 евро на година на всеки избраник. Те обаче не се дават директно на депутатите, а се превеждат по сметки на избраните от тях „хранени хора”.