четвъртък, 26 юни 2014 г.

Парламентът с втори опит да освободи Станишев като депутат

Парламентът ще се опита за втори път да гласува прекратяването на правомощията като
народен представител на лидера на БСП Сергей Станишев. Депутатите трябваше да го свършат вчера, но заседанието пропадна заради липса на кворум.
Във вторник Станишев съобщи решението си да замине като депутат в Европейския парламент. Като причина посочи, че има твърде много ангажименти като лидер на ПЕС. Станишев обаче няма намерение да подава оставка като лидер на българските социалисти.
Случаят със Сергей Станишев може да се окаже сложен юридически казус, ако до края на седмицата парламентът не гласува прекратяване на правомощията му като народен представител. Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост.
Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента, или от ЕП. Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други – няма проблем да стане евродепутат.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков също смята, че няма пречка за заминаването на Сергей Станишев за Европейския парламент, тъй като има разпоредби за такива случаи в Изборния кодекс.
Екатерина Михайлова, преподавател по право и бивш депутат, обаче твърди, че е възможно да се появи несъвместимост по българското законодателство, ако Станишев продължава да стои в качеството си на народен представител и на избран евродепутат.
Доц. Атанас Семов, преподавател по право на ЕС в Софийския университет "Св. Климент Охридски", коментира, че трябва да бъде прекратен националният мандат, за да се положи клетва в Европейския парламент. Ако не го освободят, не може да стъпи като евродепутат в Брюксел, посочи той.
Според Огнян Герджиков, председател на 39-то Народно събрание, след като някой е избран по надлежния ред за евродепутат, абсолютно ненужно е да бъде освобождаван от националния парламент. Това е едно от големите юридически недомислици в нашето законодателство, коментира Герджиков. Неговата принципна позиция е, че изборът трябва автоматично да води до освобождаването от заеманата длъжност.