четвъртък, 26 юни 2014 г.

Парламентът няма да работи и днес

Втори ден парламентът не успя да събере кворум, за да бъде открито пленарното заседание.
При повторен опит за събиране на кворум в зала се регистрираха 109 народни представители. Следващото заседание на Народното събрание ще е утре от 9:00 часа.

При първото преброяване в пленарна зала се регистрираха 104 народни представители, след което председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви 15-минутна почивка.
И вторият опит за събиране на необходимите 121 народни представители пропадна. Този път в пленарна зала се регистрираха 109 депутати.
Така Народното събрание няма да работи втори ден поред.

Цачева: Докога ще се гаврят с ГЕРБ и нашия председател, а не могат кворум да съберат


От името на ПГ на ГЕРБ съм упълномощена да заявя, че след вчерашното решение на групата, помолени от нашия председател г-н Борисов, нашето решение бе днес да направим кворума на отиващото си 42-ро Народно събрание, за да може да бъде уважено желанието на г-н Станишев да работи за европейските политики. Групата ни категорично възразява срещу публичните изяви тази сутрин на представители на Коалиция за България, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ и нашия председател”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева пред журналисти в парламента след поредното провалено заседание.
Недопустимо е за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез Бойко Борисов, да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас, не се възгордявайте”. „В този момент, в тази критична ситуация за държавата, това е безотговорно поведение”, подчерта Цачева.

„За времето, за което трябваше да стигна до групата разбрах, че групата е поискала извънредно заседание в Зала „Изток”. Своевременно информирах председателя Миков като помолих за повече от 10 минути възможност между първия и втория опит за кворум, за да разговаряме с колегите, които наистина са изключително гневни на това, което се случва. Недопустимо е за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез г-н Борисов да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас, не се възгордявайте”. В този момент, в тази критична ситуация за държавата, това е безотговорно поведение”, каза още Цецка Цачева.