петък, 27 юни 2014 г.

Днес ще договарят дата за изборите

За днес са насрочени консултациите между парламентарно представените партии, от които се очаква да стане известна датата на предсрочните избори. Приоритетите на работа до края на този парламент също са тема на консултациите.

В изпратените покани от страна на мандатоносителя БСП до другите партии в парламента се отбелязва, че желанието е да се обсъдят постигнатите договорки на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. По време на тези консултации при държавния глава беше посочен периодът от 28 септември до 12 октомври за определяне на дата за предсрочните избори. Така възможните дати са 28 септември, 5 октомври или 12 октомври.

От БСП заявиха, че избори ще има и те ще бъдат в рамките на посочения. Председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан заяви, че и трите възможни дати за провеждане на предсрочните парламентарни избори устройват движението.

Позицията на ГЕРБ е за бързи избори, като от партията посочиха първата възможна дата от определения при президента период - 28 септември. Преди дни обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му иска избори на 14 септември и за тази дата ще настоява по време на консултациите.

Вчера, след като за втори пореден ден беше провалено заседанието на Народното събрание поради липса на кворум, заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС Алиосман Имамов прогнозира по-ранни избори, защото, по думите му, блокирането на работата на парламента със сигурност ще ускори датата на вота и всички процедури, свързани с изборите.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов, който трябва да води политическите консултации днес, беше категоричен, че ако няма кворум и ако не се проведат тези консултации, БСП ще излезе със специална декларация.