събота, 7 юни 2014 г.

Професор Близнашки обясни как може да се въведе задължителният вот

Решението на Станишев да се обърне към идеята за задължително гласуване е "прилив на
здрав разум", но е и опит да се отмъсти на досегашния коалиционен партньор ДПС.

Това коментира в интервю за "Фокус" професорът по Конституционно право Георги Близнашки, който е и председател на Инициативния комитет за свикване на референдум за изборното законодателство.

Близнашки коментира, че приема с радост инициативата на Сергей Станишев, макар че според професора лидерът на БСП не е в състояние да диктува нищо. Близнашки е убеден, че в дискусията за задължителното гласуване място ще намерят и идеите от президентския референдум, подкрепени по-късно от професора - за мажоритарен вот и електронно гласуване.

Експертът по конституционно право изясни и начина, по който може да бъде въведено задължителното гласуване. Според него за целта не е необходимо свикването на Велико Народно събрание.

"В Конституцията трябва да бъде записано, че правото на глас, упражняването на правото на глас, трябва да стане задължително. Това е идеята. Т.е. самото право не се видоизменя – нито от гледна точка на неговото съдържание, нито от гледна точка на неговия обхват. (...) Това, което трябва да се направи, е една много малка поправка в Конституцията, но тя изисква широко съгласие – мнозинство от три четвърти на депутатите при три последователни гласувания в три различни дни, след като преди това е изминал цял месец", обясни Близнашки.

По думите на професора за тази важна промяна е необходимо депутатите да осъзнаят отговорността си към избирателите и да имат сериозно отношение. Ако бъде въведено задължителното гласуване, в законодателството ще трябва да бъдат предвидени и санкции за гражданите, които не отиват до урните.

"Това, което е най-често разпространено, е глобата. И мисля, че с това трябва да започнем, не с облекчения за гражданите, както някои, така, социолози, които нямат представа точно за какво става дума, трябва да започнем с не голяма по размер глоба, но достатъчно убедителна, за да е ясно, че неизпълнението на този граждански дълг ще бъде последвано от материални загуби", посочи експертът по конституционно право.

Георги Близнашки настоява националното допитване за изборното законодателство да се проведе заедно с предсрочните парламентарни избори, когато и да са те.