сряда, 18 юни 2014 г.

Симеон Дянков стана писател

Ректорът на Руската икономическа школа и бивш вицепремиер на България Симеон Дянков
публикува книгата си Inside the Euro Crisis. An Eyewitness Account (Кризата на еврото. Поглед отвътре), която излиза в Европа на 23 юни. Той започва представянето й с премиери в Германия, Австрия, Белгия, Великобритания и Франция.

С характерния си прям език Дянков анализира причините за кризата, проследява събитията зад вратите на Екофин и предлага решения за намаляване на бъдещи рискове. „Симеон Дянков ни отвежда в дълбините на неотминалите ни тревоги и допринася значително към европейския дебат за реформите", казва шведския финансов министър Андрес Борг, който заедно с Лешек Балцерович е сред първите рецензенти на книгата.


Дянков търси отговори къде е пределът на идеята за обединена Европа и дали решенията са в повече централизирана политика. Привърженик на единния банков надзор при равнопоставеност на участниците, противник на данъчната хармонизация и оптимист за еврото, бившият финансов министър на България развива четири идеи за стабилна обща валута: приемане на еврото от бъдещи страни-членки още с влизането им в ЕС; въвеждане на правила за финансова стабилност в националните законодателства; намаляване на тежестите за бизнеса; неизбежни структурни реформи в администрацията, осигурителните системи и пазара на труда.

„Институциите не бяха подготвени да се справят. Решенията се вземаха бавно и с недостатъчно разбиране какво става с икономиките по места", отбелязва Дянков. „Изгуби се време в тактики на изчакването. Имаше и сочене с пръст на обичайните заподозрени - американските банки, рейтинговите агенции, политиците от Южна Европа, докато проблемът беше другаде."

„Малцина са открехвали завесата към битката на идеи и характери в Брюксел и малцина пишат с такава яснота на анализа", казва Адам Поузън, президент на Института за международна икономика „Питърсън".

Симеон Дянков отделя място и за процесите и събитията у нас - от формирането на правителството през 2009 г. до драматичните дни на оставка насред февруарските протести. Бившият вицепремиер прави равносметка за цената, която е трябвало да се плати, за да се предпази България от най-лошите последици на кризата. Дянков анализира какво страната ни загуби от забавените реформи, като търси и исторически причини в липсата на лустрация и запазено влияние на старите служби.