четвъртък, 12 юни 2014 г.

Мондиалът започва днес! Светът е футбол

Тази вечер точно в 23:00 часа с мача между Бразилия и Хърватия започва 20-ото световно
първенство по футбол. От 12 юни до 13 юли светът ще бъде самба и футбол. За втори път в историята Бразилия приема най-големия футболен форум. Първият път бе през 1950 година. Световното първенство ще се завърне в Южна Америка след 1978 година, когато се проведе в Аржентина. Бразилия пък става петата държава, която приема Мондиал за втори път в историята.

Цялата планета тръпне в очакване да стартират битките в 12-те града. Това важи с двойна сила за 32-те държави участнички, всяка от които мечтае да бъде коронована като шампион на света.

Със сигурност най-голяма е тръпката в Бразилия. Домакините са определяни от много специалисти като основният фаворит за титлата. Цялата държава мечтае да види как Неймар и компания ще вдигнат за рекорден шести път златния трофей. Селекционерът Луиш Фелипе Сколари донесе последната титла на "селесао" през 2002 година и сега на него е поверена задачата отново да изведе тима до трофея.

Още няколко отбора обаче протягат ръце към отличието. Другият голям фаворит е настоящият шампион Испания. "Ла Фурия" ще направи всичко по силите си да защити титлата си от ЮАР 2010. Ако успее в това начинение отборът ще направи ново невиждано постижение, като ще спечели четири поредни големи първенства.

Няма как да подминем и тима на Германия, който традиционно е изключително стабилен на големи първенства. Йоаким Льов има на разположение изключително талантливо поколение играчи, които са способни да извървят целия път до финала. Дали ще успеят зависи само от тях.

Големи амбиции има и тима на Аржентина. Постигналият всичко на клубно ниво Лионел Меси ще опита най-накрая да докаже, че може да бъде лидер и на националния отбор на страната си. В компанията на играчи като Серхио Агуеро, Анхел ди Мария, Гонсало Игуаин и Есекиел Лавеци, той ще има доста мощна подкрепа в атаката на титлата.

В Бразилия ще бъде и непредсказуемата Англия, която също ще иска да защити по най-добрия начин честта си. Там е и Португалия с настоящия носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо. Няма как да отпишем и отборите на Италия и Франция, които са традиционно силни футболни нации и са способни също да направят мощна атака към трофея, който вече е бил във витрината им.

Със сигурност ни чакат и изненади, каквито традиционно се случват на пободни големи форуми. Отбори като Уругвай с ударното дуо в атака в лицето на Единсон Кавани и Луис Суарес никак не е за подценяване и е способен да стигне далеч. Същото се отнася и за тимове като Белгия, Холандия, Чили, Хърватия, Босна и Херцеговина, Кот д`Ивоар и Колумбия. А нищо чудно и някой от останалите тимове да сътвори сензацията. На световно първенство всичко е възможно.

Предстои ни поредният изключително вълнуващ футболен форум изпъстрен със самба и майсторски изпълнения. За нас остава да се насладим напълно на това грандиозно събитие и да се надяваме то да не бъде помрачено от протестите в Страната на кафето.