вторник, 3 юни 2014 г.

Анализът в БСП е готов: Няма да има оставки!

Д.Дъбов
На днешното заседанието на Изпълнителното бюро са обсъдени две основни точки. Основни,
а не “опорни”, уточни на пресконференция на “Позитано 20” Димитър Дъбов от БСП. Според социалистите, сега не е време за оставки в ръководството на партията.
Изпълнителното бюро е обсъдило оценката на съветите и комисиите на Националния съвет във връзка с изпълнението на едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на Коалиция за България. Имало е и допълнително обсъждане на анализа за поредставянето на Коалиция за България на изборите за Европейски парламент.

“Ние приемаме тази ниска активност, която беше показана на изборите за ЕП, като един сигнал от нашите избиратели, че нещо трябва да променяме в нашата работа”, каза Дъбов.

“Анализът ни не включва промяна на лидера. Ние смятаме, че трябва да се променят други неща”, уточни той.

“Все пак това бяха избори за парламент на Европа. Неуместно е да се правят аналогии за това какво българите смятат за упрвалението в страната. Констатирахме, че за трети пореден път ние не можахме да мобилизираме нашия електроат да гласува активно”, каза Дъбов.

В БСП са направили оценка на причините за разултатите от изборите. Сред тях е присъствието на АБВ и други леви формации. “Те не можаха да влязат, но отнеха един мандат на социалистическата партия и на ПЕС. Този мандат АБВ го даде на ГЕРБ – взе го от нас и го даде на ГЕРБ”, заяви главният секретар на БСП.

“Своето отражение даде и кризата в Украйна и отношението, което беше показано към Русия”, добави той.

“Третата основна причина е свързана с правителството. “Хората не виждат достатъчно лява политика от правителството, което работи с мандата на Коалиция за Бълария и БСП”, каза Дъбов.

“Ние смятаме, че сега не е време за оставки”, съобщи социалистът. Потърсена е, обаче, отговорност от структурите на партията, която трябва да изяснят местните причини за ниската активност. “Има общини, в които смятаме, че беше направено недостатъчно за активиране на хората”.

Изпълнителното бюро е обсъдило и темата “Южен поток”. Според тях, това е “проект, който трябва да бъде изпълнен задължително на територията на България, най-вече с оглед на диверсификацията”. “България трябва да прояви характер, както други държави в ЕС, и “Южен поток” да бъде изпълнен”, съобщи Дъбов позицията на социалистите.