неделя, 15 юни 2014 г.

Американски самолетоносач влезе в Персийския залив

Вашингтон изпраща самолетоносач в Персийския залив във връзка с напрегнатата ситуация в
Ирак. „Тази стъпка дава допълнителни възможности на президента Обама, но той засега не разглежда варианти за действия по отношение на Ирак”, се казва в съобщението на Пентагона.
Американският държавен секретар Джон Кери в уверил по-рано в телефонен разговор иракския министър на външните работи Хошияр Зебари, че САЩ са решени да подкрепят Ирак в борбата срещу екстремистите сунити превзели част от северните райони на арабската страна.

„САЩ са решени да подкрепят Ирак. Но подкрепата на Съединените щати би могла да бъде успешна, само при условие, че иракските лидери преодолеят различията си и се придвижат към национално единство, което е необходимо да се изправят срещу „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). САЩ подчертават пред международната общност и страните-съседки на Ирак опасността от ИДИЛ и необходимостта от подкрепа за Ирак”, заяви Кери.

По темата за международната подкрепа за Ирак, в-к „Индипендънт“ предлага следния анализ: „Всички погледи са насочени към действията на САЩ. Но американците не са единствения играч на сцената в Ирак. Много важно е как ще действа Иран. Съществуваше нещо като тайно сътрудничество между САЩ и Иран, насочено срещу Саддам Хюсеин през 2003 година и след това, при установяването на шиитко-кюрдско правителство в Ирак.

Ирак е по-важен за Иран от Сирия. Освен това Техеран е разположен по-добре спрямо Вашингтон спрямо иракското правителство. Армията на Ирак е изцяло дискредитирана. Иранските Стражи на ислямската революция в момента се придвижват към Багдад, за да създадат нова военна сила от останките на старата армия и шиитските милиции.
САЩ и Великобритания ще трябва да си сътрудничат с Иран ако искат да спрат сунитския екстремизъм“.

Едва вчера иракската армия успя да отвърне на удара и да си върне територии, северно от Багдад, които бяха в ръцете на ислямистите от ИДИЛ. Иракските сили за сигурност са открили изгорени телата на 12 полицаи, когато са си върнали от екстремистите контрола над град северно от Багдад, съобщиха пред медиите лекар и представител на полицията.

Войници и племенни милиции си върнаха град Ишаки, провинция Салах ад Дин, докато подготвяли своя ответен удар срещу офанзивата на сунитските джихадистите, превзели голяма част от северните и северно-централни части на Ирак по-рано през седмицата.

Град Ишаки бе едно от най-близките до столицата Багдад населени места, до което екстремистите достигнаха след започването на нападението си от град Мосул