сряда, 18 юни 2014 г.

Бойко обяви война на БСП и ДПС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "война до дупка и реваншизъм" на БСП и ДПС. Това
стана в парламента след скандал, свързан с прегласуване на закона за МВР след ветото.
Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ скъса лист с текста от постигнатото вчера в КСНС споразумение по приоритетите на парламента. "Те не спазиха това, което лидерите им са постигнали вчера. Оттук нататък война, щом искат война, така ще бъде. Те не заслужават толерантност. Реваншизъм до дупка сега."

Попитан какво означава "война" лидерът на ГЕРБ поясни: "Ще се борим дотогава, докато имаме такова мнозинство, че всичко, което се приема от този парламент, да бъде съборено. Толерантността им я доказах пред целия народ с предложенията. Те се подиграха с мен".

Ябълката на раздора стана прегласуването на Закона за МВР, върху части от който президентът наложи вето. Въпреки че гласуването беше отложено, лидерът на ГЕРБ не остана доволен, очевидно очаквайки управляващите да се откажат изобщо да го приемат.

Още преди прегласуването да бъде отложено за другата седмица, Борисов заяви от трибуната: "Предлагам Законът за МВР да остане след вторник, когато се договорим или не се договорим. Вчера (на КСНС) Станишев, Местан и Сидеров се подписаха да се определят приоритетите на парламента и на изпълнителната власт. Ние се договорихме и правителството да не подписва нищо до другия вторник, тъй като Местан и Станишев са заети тази седмица”.

След призива на Борисов депутатът от БСП Янаки Стоилов предложи прегласуването на закона да бъде отложено. Борисов обаче отвърна, че законът не е финансово обезпечен, което означавало, че назначенията ще бъдат без конкурс, а това е реваншизъм.

В отговор лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че има чувството, че излишно се драматизира ситуацията и подчерта, че на КСНС не е бил поставен въпросът за този закон. Разбрали се във вторник да се видят за законодателната програма на парламента. "Ако някой е обявил война и реваншизъм, това вече не е политика, нас в такава игра ни няма", допълни Местан.  Войната и реваншизмът не са стилът на политиката, в която ДПС ще има участие, подчерта лидерът на ДПС.