петък, 20 юни 2014 г.

КТБ е затворена, опашки от хора искат да си изтеглят парите

Офиси на Корпоративна търговска банка не функционират и пред тях са се извили опашки от вложители. Опашка от клиенти се изви и пред централата на Корпоративна търговска банка в София. Някои от хората пред офиса са признали, че искат да си изтеглят парите.
Новината е, че  КТБ е поскала спцециален надзор от БНБ заради опасност от изпадане в неплатежоспособност.

Шефът на БНБ: КТБ не е фалирала. Да не си бутаме къщата без никаква необходимост
"Нека да не си бутаме къщата без никаква необходимост", призова управителят на БНБ Иван Искров на специална пресконференция, свикана във връзка с поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор.

Вероятно нямаше да се стигне до днешната пресконференция, ако не беше една анонимка, която беше изчетена едно към едно в една национална медия, каза още г-н Искров. Тя постигна своя ефект, подчерта управителят на БНБ.

В сряда наложи да излезем с официално съобщение, в което да се опитаме да успокоим обществеността. Тогава призовахме всички обществени, политически и медийни фактори да съдействат за успокояване на обстановката.

По думите му от понеделник започнало голямо теглене от страна на вложители на КТБ, което се засилило сред сряда.

Вложителите трябва да са спокойни, и малки и големи, каза още Иван Искров. КТБ не е фалирала банка, тя е под контрола на БНБ.

КТБ по никакъв начин не влияе на останалите търговски банки в страната, допълни управителят на националната банка.