вторник, 24 юни 2014 г.

Руската ВТБ няма да купува българската КТБ

Руската банкова група ВТБ не планира да участва в увечилаването на капитала на българската
Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи РИА "Новости". Пред агенцията източник от ВТБ обяснява, че акциите на КТБ, контролирани от руската група, не надхвърлят по стойност 10 млн. евро и цялата сума е хеджирана. "Не се каним да спасяваме банката е да участваме в увеличаването на капитала й", казва източникът на РИА "Новости".
От "ВТБ Капитал" - инвестиционното дружество на ВТБ, което придоби малко под 10% от акциите на КТБ, засега не коментират ситуацията около българската банка.
Вчера финансовият министър Петър Чобанов обяви, че преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България" държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс. БНБ обаче заяви в неделя, че държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях.
Засега не е ясно решението на другия голям акционер - суверенният фонд на Султаната на Оман, който чрез Bulgarian Acquisition Company държи 30.35% от капитала на поставената под надзора на БНБ банка. Вчера трябваше да се състои среща на представители на фонда с БНБ.