понеделник, 9 юни 2014 г.

В руските медии: България поддаде на натиска, рискува да остане без газ

"До последния момент българското правителство отблъскваше опитите на ЕК да спре "Южен
поток" напълно успешно. От страна на премиера и икономическия министър идваха непрекъснато уверения за важността на строителството на тръбопровода за България. Но визитата на тримата американски сенатори Джносън, Мърфи и Маккейн нагло демонстрира, че доларът командва европейската политика".

Това пише в днешния си брой вестникът "Российская газета" по повод вчерашната новина, че България замразява проекта "Южен поток", докато не се договори за изискванията на ЕК.

Премиерът Орешарски отстъпи под натиска на САЩ, пише изданието, като подчертава, че досега управляващите на България са успявали да избягват антируското влияние в страната.

Вестник "Взгляд" също коментира изненадваща новина около "Южен поток" на страниците си. Изданието намеква, че заради решението си България може да остане без газови доставки.

"На фона на конфликта между Москва и Киев, България рискува да остави себе си и останалите страни от Южна Европа без газ", пише "Взгляд".

Изданието разглежда въпроса и от руга страна, изтъквайки, че Русия печели от замразяването на проекта. Според вестника Кремъл си спестява сериозни инвестиции, което ще допринесе за финансовата стабилност на страната.

Вестник "Коммерсант" пък пише, че САЩ имат интерес в провала на "Южен поток", защото, според източници на изданието, Украйна планира да предаде своите газопроводи под контрола на САЩ.