вторник, 1 юли 2014 г.

На тази дата: 1 юли 1884г умира нелепо първият американси детектив-Алън Пинкертън

На 1 юли 1884 г. в Чикаго умира при битов нещастен случай Алън Пинкертън - знаменитият
американски детектив и разузнавач от шотландски произход. Той става световно известен с основаната от него в САЩ Национална детективска агенция Пинкертън (Pinkerton National Detective Agency) - първата детективска агенция в САЩ.

Ранни години и емиграция

Алън Пинкертън е роден на 25 август 1819 година в Глазгоу, Шотландия, в семейството на полицейски сержант. Получава професия на бъчвар. На мястото на родната му къща сега е издигната Централната джамия на Глазгоу.

Като млад Пинкертън започва търговия с мед. На 13 март 1842 г. се жени тайно за певицата Джоан Карфре в Глазгоу. Скоро след това емигрира в Америка. Заселва се в градчето Дънди край Чикаго и открива магазинче за бъчви. През 1846 г. 27-годишният шотландец е избран за шериф, а след три години е обявен за първият детектив в Чикаго.

Детективската агенция

През 1850 г. Пинкертън изоставя административната служба и с чикагския адвокат Едуард Ръкър основават Северозападна полицейска агенция, която по-късно става известна като Национална детективска агенция Пинкертън. Емблема на агенцията става широко отвореното око, а девизът е „Ние никога не спим”.

Отначало агенцията е специализирана в разследване на железопътни кражби. Точно в тези години САЩ разрастват по територия и изграждат мрежа от железопътен транспорт. Агенцията на Пинкертън е наета и успешно разрешава поредица от влакови грабежи през 1850 г. Неин голям успех е арестът на организаторите на кражбата на 700 000 долара от железопътната компания Adams Express.

Още преди Гражданската война в САЩ, Пинкертън развива няколко техники за разследване, които се използват и до днес. Сред тях са така наречените „сенки" (наблюдение на заподозрян) и „влизане в роля" (работа под прикритие).

Гражданската война

След избухването на Гражданската война, Пинкертън служи като ръководител на Съюзната разузнавателна служба в периода 1861-1862 г. и разкрива предполагаем заговор за убийството на Линкълн в град Балтимор, Мериленд, на път към церемонията по встъпване в длъжност.

Служители от неговата агенция често работят под прикритие като войници на Конфедерацията и симпатизанти на южняците, в опит да съберат данни за военното разузнаване. Пинкертън сам участва в няколко такива мисии под прикритие, носейки името майор Ей Джей Алън.

След като напуска службата, Пинкертън е наследен от Лафайет Бейкър. Тази разузнавателна служба е предшественик на Щатските Секретна служба, която съществува и до днес под името US Secret Service.

Следвоенни години

В своя апогей в Национална детективска агенция са заети повече агенти, отколкото са членовете на Постоянния армията на САЩ, което води до състояние щатът Охайо да забрани дейността на агенцията поради опасения, че може да бъде наета като частна армия. По време на върха на своята мощ Пинкертън разполага с най-голямата частна организация в областта на правоприлагането в света.

Алън Пинкертън продължава преследването на влаковите разбойници, като Ганг Рено и известния разбойник Джеси Джеймс. Той първоначално е нает от Железопътната компания с основната цел да открие и залови Джеймс, но след като не успява, копанията оттегля своята финансова подкрепа.

Въпреки това Пинкертън продължава да издирва Джеси Джеймс за своя сметка. След като Джеси е предателски убит от братята Форд, става ясно, че един от младите агенти под прикритие на Пинкертън е имал глупостта да се опита да се внедри в бандата, но скоро е разкрит и убит. Алън Пинкертън приема тази случка като един от най-големите си неуспехи.

Друга известна дейност на Пинкертън и на неговата агенция е противопоставянето на синдикатите. През 1872 г. испанското правителство наема Пинкертън, за да задържи революционери в Куба, които искат да се сложи край на робството.

По време на работнически протести от края на 19 и началото на 20-ти век, бизнесмени наемат агенцията на Пинкертън, за да проникне в синдикатите, да предостави охрана против заподозрени синдикалисти от заводите, а понякога и да наеме въоръжени отряди за сплашване на работниците. Една от първите намеси е в железопътната стачка от 1877 г.

Най-известната конфронтация е стачката от 1892 г., в която агенти на Пинкертън вербоват стачкоизменници. Настаналите конфликти между агентите на Пинкертън и стачкуващите работници довеждат до 16 смъртни случая – 9 работници и 7 агенти.

Приноси

Агенцията на Пинкертън първа въвежда използването на фотографии и подробно описание на престъпниците. Тази информация е разпространявана из градовете на САЩ, разлепват се портрети с обещания за възнаграждение при оказана конкретна помощ.

Синовете на детектива започват да класифицират престъпниците, завеждат картотека с посочване на тяхната „специализация” - грабители, мошеници, джебчии и крадци.

Към момента на смъртта си Пинкертън разработва система, която да събира цялата информация от регистрите за съдимост и полицейски доклади, правейки база данни, която се поддържа и използва и до днес от ФБР.

Смърт

Алън Пинкертън умира в Чикаго на 1 юли 1884 година. Причината за смъртта му е дребен инцидент, при който той се подхлъзва на тротоара и прехапва езика си, а това води до смъртоносна гангрена. Пинкертън е погребан в гробището Грейсланд на Чикаго.

Сега 163-годишната компания работи под името Пинкертън Консултинг и Разследвания, като подразделение на шведската компания за сигурност на Securitas AB.