четвъртък, 3 юли 2014 г.

Вигенин разследва теч на информация за назначения на 105 служители във Външно

Външното министерство започна вътрешна проверка, за да установи кой е отговорен за
изтеклия в медиите списък със завръщащи се в България дипломати и други задгранични служители.

И.д. говорителят на МВнР Венцеслав Генков заяви, че става дума за 105 служители, които са преназначени, и че информацията не е тайна в министерството. Но въпреки това ще има вътрешно разследване.

Скандалът започна от изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини ведомството на Кристиан Вигенин, че урежда кадри на управляващите зад граница в края на мандата. И даде за пример преназначаването в Берлин за 4 години на Албена Гетова – съпруга на съдията Тони Гетов, който даде ефективна присъда на Цветан Цветанов. „Виждате – Вигенин 160 души назначава, включително и въпросната госпожа, за която преди време разговаряхме. Една съпруга, която отсега е назначена за 2015 г.“, обяви Борисов в кулоарите на парламента.

Твърди се, че според заповедта Албена Петкова Гетова се връща от Берлин и е назначена да заеме от 1 януари 2015 г. поста началник на отдел „Политически и институционални въпроси на ЕС“ в МВнР в София.

Преди Борисов информация за назначенията бе разпространена в два сайта. В тях бе публикуван пълният текст на заповедта на Вигенин от 13 юни. В публикациите се твърди, че става въпрос за „верни на БСП и кръга около Станишев хора, или пък за техни деца“.