вторник, 15 юли 2014 г.

На тази дата: 15.7.1997г. серийният убиец Андрю Кунанан убива италианския моден дизайнер Джани Версаче

Вилата на Версаче в Маями Бийч
1997 г. в Маями (Флорида) серийният убиец Андрю Кунанан убива италианския моден
дизайнер Джани Версаче пред дома му.

Андрю пристигнал в Маями Бийч на 10 май 1997 г. и се регистрирал в хотел „Норманди Плаза”. През 40-те години хотелът бил често посещаван от холивудски звезди, но през 70-те вече се бил превърнал в евтин подслон за шофьори на камиони и пътуващи търговци. Следобедите често минавал по 11-та улица и се спирал пред ренесансовата фасада на имението на Джани Версаче, надявайки се да зърне човека, когото възнамерявал да убие.

На 12 юли синьор Версаче и неговият антураж пристигат в Маями Бийч след успешно и широко рекламирано турне в Европа. Изтощен от тежкия си график, Версаче възнамерявал да си отдъхне в усамотение. Той бил на 50 години и имал нужда от малко спокойствие, за да се наслади на живота.

Андрю Кънанан тръгнал да го търси из скъпарските гей барове, които Версаче обичал да посещава. Неговите любими места били „The Twist”, „KGB Club” и „Liquid”. Всяка сутрин Андрю изминавал пътя от желязната порта на Версаче на 11-та улица до „Нюс Кафе” на Оушън Драйв, където дизайнерът често пиел кафето си. При една от тези разходки Версаче се оказал сам.

В утрото на 15 юли 1997 г. Андрю засякъл Версаче и го последвал от „Нюс Кафе” до дома му. И до днес не е известно какво точно е имал той против световноизвестния дизайнер - според една от теориите на ФБР, някога Версаче бил отказал да даде на Андрю работа като модел - но, когато Джани пъхнал ключа в портата на имението си, Андрю пристъпил зад него и изстрелял два куршума в главата му.

Осем дни след убийството на дизайнера, на 23 юли 1997 г., ФБР успява да залови Кананан. Този следобед един португалски иконом правел рутинната си обиколка из къщата за лодки на германския милионер Торстен Райнек, намираща се на Индиан Крийк Канал. Човекът забелязал, че вратата на дома е открехната и влязъл да провери какво става. Качвайки се на горния етаж, той се озовал лице в лице с някакъв млад мъж, който, виждайки го, изтичал в спалнята. Икономът излязъл и се обадил на полицията.

Само след минути къщата била обградена. 400 агенти и полицаи заели позиции на пристана, а снайперистите се разположили по прозорците на отсрещния жилищен комплекс; по реката обикаляли полицейски лодки, а във въздуха кръжели хеликоптери. В продължение на три часа ФБР затягало обръча около къщата, готово да убива, ако се наложи. След като Андрю не отговорил на обичайния призив, отправен по мегафона, да „излезе с вдигнати ръце”, в 20.15 ч. била дадена заповед за атака. Хвърляйки сълзотворен газ през прозорците, агентите нахлули в къщата и открили Кананан на пода до леглото в една от спалните, с куршум в главата и пистолет в ръка.

Версаче среща за пръв път Андрю Кунанан още на 21 октомври 1990 г., когато влиза в един вип-гей-клуб в Сан Франциско. Тогава Кунанан бил 20-годишен. Липсва обаче потвърждение, че по какъвто и да е начин той се доближава до Версаче и обкръжението му. По това време дизайнерът е в любовни отношения с Антонио Д’Амико, с който са двойка повече от 10 години.

Последвалото разследване след убийството разкрило, че Андрю Кънанан още на съвсем крехка възраст притежавал качествата да покори света. На 21-годишна възраст бил усвоил до съвършенство седем езика и умението да разговаря в кръговете на доста по-възрастни от него приятели. Зад образа на купонджия обаче се криел един объркан младеж. Той изпитвал страх от по-напористите момичета. Андрю ги сравнявал със своята любяща майка, но никоя от тях не приличала на нея. Той изпитвал все по-голямо влечение към по-тихите и слаби деца, а много от тях били момчета.

Андрю посещавал клубовете в компанията на няколко по-възрастни мъже, от които получавал най-различни подаръци - автомобил за 30 000 долара, кредитни карти и др. През 1997 г. той вече бил изоставен от богатите си любовници. Кредитните му карти започнали да надвишават лимита си. Андрю осъзнал, че е фалирал и няма никакъв изход.