неделя, 27 юли 2014 г.

Ще отнемат на Русия световното през 2018 г.

Британският вицепремиер и лидер на либералдемократите Ник Клег се присъедини към тези, които призовават да бъде отнето домакинството на Русия на предстоящото през 2018 г. там световно първенство по футбол, като част от санкциите против Кремъл, пише вестник Sunday Tmes.
В интервю за изданието Клег заявява, че забраната за провеждане на шампионата трябва да е част от пакета санкции, които Европейският съюз налага на Москва. По думите му Русия не може „през цялото време да измества търпението на международната общност до точката на прелом” и въпреки това „все още да има привилегията и честта да получава похвали, за това, че през 2018 г. ще домакинства световното първенство”.
Русия спечели домакинството на Мондиала през 2018 г. през декември 2010 г.

В същото време Камерън играл тенис срещу 160 000 паунда с човек на Путин

Британският премиер Дейвид Камерън трябваше да дава обяснения за дарение, направено за партията му от съпругата на бивш министър от правителството на Владимир Путин, съобщи Ройтерс.
Любов Чернухина, жената на Владимир Чернухин – бивш заместник-министър на финансите, се съгласила да даде 160 000 лири стерлинги на Консервативната партия на Камерън на галавечеря за набиране на средства този месец в замяна на игра на тенис с Камерън и лондонския кмет Борис Джонсън.

Това и други дарения за партията на Камерън за финансиране на кампанията за парламентарните избори през 2015 г. са гледани под лупа, след като британският лидер призова да бъдат санкционирани “приятелчетата и олигарсите” на Путин след свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна. Опозиционната Лейбъристка партия изрази силно съмнение дали Камерън има право да говори така твърдо по въпроса, след като неговата партия приема дарения от хора, свързани с руското правителство.


Френски политици разкритикуваха Камерън, че лицемерничи, като критикува Франция заради продажбата на два хеликоптероносача “Мистрал” на Русия. Британският премиер, който бе запитан от депутати защо Лондон е дал лицензи за продажба на оръжия на Русия, каза, че критиките срещу финансирането на партията му са неуместни и няма да върне дарението на Чернухина.