четвъртък, 31 юли 2014 г.

На тази дата: 31.7.1498г. Колумб открива Тринидат

31.7.1498 г. по време на третата си експедиция - до Западното полукълбо, Христофор Колумб става
първия европеец, който открива остров Тринидад.

С големи усилия Колумб успява да събере средства за организиране на експедицията. Тя се състои този път само от шест кораба и около 300 души екипаж. Малко са желаещите доброволци да пътуват с „адмирала-неудачник” и той взима крадци и престъпници, които попълват екипажа му.

На 30 май 1498 г. флотилията отплава от устието на река Гуадалкивир и достига до Канарските острови. Там Колумб изпраща три от корабите директно за Испаньола, а с останалите три тръгва в югозападна посока и се спуска далеч на юг. На 31 юли открива остров Тринидад и проследява южното му крайбрежие до нос Икакос (най-югозападната точка на острова).

На 1 август с попътен вятър навлиза от юг в залива Пария и установява, че водата в залива е сладка. По този начин се досеща, че тук се влива голяма река. Продължава през залива на север, на 5 август открива полуостров Пария и продължава на запад покрай южния му бряг докато не достига до най-западната част на залива, след което завива на югоизток, открива най-западния ръкав от делтата на Ориноко, заобикаля полуостров Пария и на 12 август навлиза в Карибско море. Следващите два дни проследява северния бряг на полуострова, на 14 август открива островите Лос Тестигос и полуостров Арая, а на 15 август - остров Маргарита. От острова Колумб тръгва право на север и на 20 август акостира в пристанището на Санто Доминго в Испаньола.

При пристигането си на Испаньола Колумб намира пълен хаос. Колонистите отказват да признаят властта на началниците, назначени от него. Арестували са брат му Бартоломей. Шири се пълна разруха, индианците са избивани поголовно или са заставяни да работят като роби в плантациите. Метежът на заселниците приключва с компромиси от страна на Колумб. На всеки метежник е дадено голямо количество земя, за обработката на която са прикрепени определено количество индианци. Въпреки всичко кралската хазна продължава да получава нищожно количество доходи от колонията.