събота, 5 юли 2014 г.

На тази дата: 5 юли 1946г. Представят първите бикини

На 5 юли 1946 г. в Париж официално са представени първите бикини, които бързо се налагат
в модата на дамското бельо и банските костюми.

Като създатели на костюма се сочат инженерът Луи Реар и модният дизайнер Жак Хайм. Той е наречен на името на атола Бикини, част от Маршаловите острови. Официалното представяне на бикините обаче става далеч след като те вече са част от парижката дамска мода.

Според сп. "Лайф" през 1945 г. парижанките масово са носели бикини. Тогава обаче този тип облекло все още не носи познатото днес на всички наименование, а списанието говори просто за "френски бански костюми". Представените на 5 юли бикини са разработка на Реар върху по-ранно творение на Хайм, наречено "атом" и рекламирано като "най-малкия бански костюм".

Реар прави "атома" максимално малък за времето си, но трудно намира модел, който да се съгласи да го представи пред публика. В края на краищата с първите бикини на обществено място излиза Мишел Бернардини, танцьорка от Парижкото казино.

Налагането на бикините обаче нe става лесно. Трябва да минат поне 15 години, за да бъдат те масово възприети в САЩ, а преди това през 1951 г. са забранени от надпреварата "Мис Свят". Пробивът идва с Брижит Бардо и бикините й във филма "И Бог създаде жената" от 1957 г., след което пазарът вече е отворен.

Трябва да се признае, че всъщност през 1946 г. французите само възраждат една стара традиция. Рисунки по древногръцка керамика, датираща отпреди 3000 години, показват жени, облечени в костюми от две части, досущ приличащи на съвременните бикини.