вторник, 1 юли 2014 г.

Папа Франциск : Маркс не е измислил нищо, комунистите откраднаха същността на християнството

Маркс не е измислил нищо, "комунистите откраднаха нашето знаме, знамето на бедността е
християнско", заявя в неделя в интервю за вестник "Месаджеро" папа Франциск, цитиран от агенция "Франс прес".

На въпрос на "Месаджеро", че го описват като "комунист", "закрилник на бедните" и "популист", папа Франциск отговаря, че "бедността е в сърцето на Евангелието". Според него ролята на християнина е да помогне на всеки, който е жаден, гладен, бил е в затвора, бил е болен или гол.

"Комунистите казват, че всичко това е комунистическо. Да, ама двайсет века по-късно! Тогава можем да кажем за тях, че са християни!", допълва папата, избухвайки в смях, разказва ватиканистката Франка Джансолдати.

Журналистката пита Светия отец, който е аржентинец, и за предпочитания от него отбор на Световното първенство по футбол в Бразилия, на което той отвръща, че е обещал на бразилския президент Дилма Русеф да остане неутрален.

Хорхе Берголио, който на времето често ходел в събота с баща си на стадиона да подкрепя отбора на Сан Лоренсо от Буенос Айрес, неколкократно е приемал футболисти във Ватикана и всеки път ги е предупреждавал за опасността от властването на парите, подчертавайки отговорността им към младите, които ги възприемат като модел за подражание