четвъртък, 17 юли 2014 г.

С кой общува във Виена Цветан Василев?

Запознати твърдят, че Цветан Василев има ежедневни срещи във Виена с австрийския гражданин Барак Алон. Алон е спряган за виновник за фалита на чешката „Комерчни банк”. Другата личност в компанията на Василев е австриеца Герт - Рене Поли. Василев, Барак и Поли са вечеряли късно снощи във виенски ресторант, твърди анонимен източник от Австрия.
Кой е впрочем Герт - Рене Поли, сътрапезника на Цветан Василев?
Поли е дългогодишен военен офицер и служител на австрийската Федерална агенция за сигурност и борба с тероризма до 2008 г. През периода 2008 – 2009 е бил ръководител на отдел Корпоративна сигурност на Siemens AG, Мюнхен, Германия, като през 2012 г. създава фирма за сигурност “Polli – IPS”, със седалище във Виена, която се специализира в икономическия и фирмен шпионаж.
Интересното е, че Поли е бил освободен от “Siemens” като неудобен поради разследване за връзките му с иранските разузнавателни служби. Връзките на Поли с Иран са били проблем и по време на службата му във Федералната агенция за сигурност и борба с тероризма, като американците и израелците са смятали назначаването на Поли в Агенцията за „голям проблем”. Авторитетното списание "Шпигел" публикува статия за Поли и контактите му с иранските разузнавателни служби през 2009 г.

Кой е Цветан Василев?

Роденият през 1959 г. в Габрово банкер има солидна професионална биография зад гърба си. За кратко време от служител в държавен институт в началото на 90-те години изведнъж се превръща във финансов тигър и стъпва във всички апетитни сектори на икономиката.

Още през 1992 г. основава финансово-брокерските компании "Бромак" и "Фина-С". Впоследствие "Бромак" става емблематична за Василев фирма, защото нейна дъщерна е КТБ. Звездата на Цветан Василев изгрява истински в средата на 90-те години, когато е назначен за началник на управление "Валутни операции и ликвидност" на Централна кооперативна банка, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите.

След това за кратко е началник-управление "Пазари и ликвидност" в ТБ "България инвест", преименувана впоследствие на "Алианц България". От средата на 2000 г. Цветан Василев вече е председател на УС и изпълнителен директор на "Корпоративна търговска банка" АД, а

от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката

и председател на нейния надзорен съвет. Тогава за първи път получава и престижната награда "Банкер на годината". Отново грабва приза през 2013 г.

Носи му се слава на човек, който умее да прави свои пари от чуждите и особено от държавните. През 2011 г. е избран за Мистър Икономика на сп. "Икономика" за цялостен принос за развитието на отрасъла. Тоггава част от журито на конкурса не е съгласно и иска прегласуване. Казват обаче, че организаторите на конкурса са щедро наградени от победителя, който очаква в Историческия музей да са е появи министър-председателя Бойко Борисов, за да връчи наградата. Вместо това идва вътрешният министър Цветан Цветанов. На ухо част от поканените коментират, че това било за удобство на ареста. И действително под негово ръководство за кратко време КТБ се превръща в най-бързо растящата банка. Само за 2012 г. активите са нараснали с 39% при средно 7% ръст за банковата система.

Освен КТБ Цветан Василев придоби наскоро и "Креди Агрикол България". Начело на борда на директорите бе поставена дъщеря му Радосвета Василева.

Капиталът е малко

над 80 млн. лв.

Освен с банки доскоро влиятелният бизнесмен се занимаваше и със застраховане и финансово посредничество. Той участва в надзорния съвет на Застрахователно акционерно дружество "Виктория".

Ключова е ролята на бизнесмена и в "Партнер лизинг" и "Б. Л. лизинг", "Инвест мениджмънт" и "Хедж инвестмънт България". Заем от 85 млн. лв. към КТБ прикача и "Технотел инвест" към клъстера от фирми на Василев. Освен това той е и в съвета на директорите на "Мел финанс".

Общата сума на свързаните с Цветан Василев финансови институции е близо 6 млрд. лв.

Бизнесът му в различни отрасли нараства в последните години. Свързани с Цветан Василев компании изникват в почти всяка по-голяма корпоративна или приватизационна сделка, а финансирането им под една или друга форма идва от същата банка.

Перлата в короната на империята на Василев е БТК. Цветан Василев придоби чрез фирмата си "Бромак телеком инвест" 45% от акциите на телекома вместо. Останалите акционери са руската "ВТБ кепитъл", която държи 34%, и по-дребни инвеститори с 21%.

Фигурата на Цветан Василев изплува и в цифровизацията на телевизията в България. Той контролира индиректно и Национално управление "Радиотелевизионни станции" (НУРТС), твърдят запознати.

Той имаше участие и в изба "Телиш".

Името му се свързва и със знакови дружества в областта на търговията. Преди половин година стана ясно, че "Петрол" АД е задлъжняло със 195 млн. лв. към Корпоративна търговска банка. Поради тази причина беше сменен и бордът на директорите на фирмата.