сряда, 16 юли 2014 г.

Вигенин ще е кандидатът на правителството за еврокомисар

Кристиян Вигенин ще бъде номинацията на правителството за еврокомисар. Не е ясно обаче
кога точно ще бъде издигната кандидатурата на външния министър на България, заяви източник от "Позитано" 20.

Предложението изненадало част от социалистите, които коментирали, че това ще е нещо като повторение на кандидатура на ГЕРБ Румяна Желева, но в подобрен вариант.

Идеята за Вигенин се появила след като се разбрало, че Кристалина Георгиева всъщност нямала шанс за добър ресор като еврокомисар. Лидери на БСП обяснили на своите съпартийци, че новият шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер не гледал сериозно на идеята настоящият еврокомисар по бедствията Кристалина Георгиева да стане дипломат номер едно на Евросъюза и да поеме външната политика.

Най-вероятно е големите сили в съюза да настояват за италианската кандидатура - италианската външна министърка Федерика Могерини. Тъй като и тя е жена, по този начин би се запазила квотата за женско присъствие в Европейската комисия.

Кандидатурата на Вигенин предизвиква разнопосочни коментари в БСП, където е известно, че повечето негови съпартийци не го одобряват за който и да е пост - във и извън България.

Вигенин бе един от малкото министри от кабинета Орешарски, който се появи на националния празник на Франция, и остана дълго. "Вероятно лобираше за себе си", коментира български дипломат.