вторник, 8 юли 2014 г.

Бойко Борисов се скара на синдикатите и бизнеса

По покана на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание се явиха днес лидерите на
представителните синдикати и работодателски организации, които в неделя излязоха с обща позиция и ултиматум към партиите в парламента.

"Всеки трябва да знае какво му е вината - дали е премиер, дали е партия, дали е опозиция, партията дали е опозиция, дали е управляваща.

Под думата политиците да работят ни слагате под общ знаменател с тези, които една година, с една тройна коалиция абсолютно неморална, абсолютно безпринципна, без никакво споразумение управляваха.

Когато видяха, че корабът потъва, една от партиите им ("Атака") се изниза от парламента", скара се Борисов на синдикатите и бизнеса.

Той отново се оплака, че БСП и ДПС не са спазили споразумението, постигнато при президента Росен Плевнелиев на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Нито едно от споразуменията там, нито едно от нещата, на които се съгласихме, беше изпълнено в последствие. Нещо повече - започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, а в същото време вие искате ние да носим солидарна отговорност с тези, които го причиняват.
В отговор на това президентът на КНСБ призова лидера на ГЕРБ да си говорят откровено например за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Той напомни, че финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков отне 1.4 млрд. лв. резерв на касата, който беше в БНБ.

"Ние тогава протестирахме. Да не забравяме пощите, "Напоителни системи", които сега пак ще протестират", напомни още синдикалистът.

Димитров напомни, че наскоро КНСБ е протестирала и срещу новия Закон за МВР, защото трябва да бъдат съкратени 300 души.

Борисов обеща депутатите му утре да влязат в пленарна зала, ако се върви по писмено предложения от председателя на НС Михаил Миков дневен ред плюс актуализация на бюджета на НЗОК.

Изрази и готовност за бъдещо взаимодействие със синдикалните и работодателските организации.