четвъртък, 3 юли 2014 г.

Парламентът ще бъде без кворум до оставката на Орешарски

Парламентарната група на ГЕРБ няма да влезе в пленарна зала, докато премиерът Орешарски
не подаде оставка и тя не влезе за гласуване в парламента.

Това обяви след заседание на парламентарната група зам.-председателят й Цецка Цачева.

"Не може да сме само ние тези, които изпълняваме ангажиментите си" , отсече Цачева. Тя коментира, че с поведението си вчера мнозинството не е изпълнило ангажиментите си, които са поели на консултациите при президента.

Цачева визира заседанието на икономическата комисия вчера, при което левицата не подкрепи предложените промени в Наказателния кодекс, които да въведат затвор за опитите за умишлена дестабилизация на банковия сектор.

"Коалиция за България" отказа да подкрепи предложенията на БНБ за нормативна промяна с оглед опита за криминално вмешателство в стабилността на банките. За нас е ясно, че тези хора не изпълняват поети ангажимент - така, както година и половина седяха на инат да управляват", обясни Цачева.

Тя коментира, че парламентарната група на ГЕРБ всеки ден ще е в сградата на Народното събрание, но няма да влезе в пленарна зала, докато в дневния ред не влезе за гласуване оставката на правителството. С това парламентарната група на Борисов се надява да принуди министър-председателя да подаде оставка още днес.

По рано днес, малко след 9 ч., парламентът отново не успя да събере кворум, като в зала се регистрираха 103-ма депутати. От редиците отсъстваха "Атака" и ГЕРБ, които бяха на заседание на парламентарната група. В 9.30 ч. ще се направи втора процедура по регистрация, но тя няма как да е успешна, след като в залата ще са само ДПС и "Коалиция за България".