четвъртък, 17 юли 2014 г.

Костов: Кризата в КТБ беше прогнозирана от нас

Бившият премиер Иван Костов призна, че има влогове в КТБ. Не отричам, че семейството ми
има пари там, но колко са - има банкова тайна. Това заяви пред БНТ бившият премиер Иван Костов.

Аз консултирам срещу кризи и срещу рискове. Консултирахме, че ще се случи това, беше прогнозирано от нас. Защо не е взето предвид и не се реагира, не мога да отговоря, посочи той, визирайки кризата с банката.


Според в. "Капитал" Костов има 1 млн. лева в КТБ.

Иван Искров категорично трябва да си подаде оставката. На негово място трябва да бъде избран човек с доверие. Лидерите на политическите сили трябва да помолят Светослав Гаврийски да застане начело на банката. Той притежава необходимата компетентност, заяви още бившият министър-председател.

Той категорично опроверга информациите в медиите, че е застанал на страната на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. "Не съм заставал на страната на Цветан Василев. Познавам всички банкери в страната, включително и него", каза Костов и добави, че няма никакъв сблъсък на интереси, защото той вече не е действащ политик. "Имам конфликт на интереси с тези, които искат да ликвидират банката", подчерта той и определи писанията в медиите за неговата сметка в КТБ като "пикантерия".

Костов заяви, че в настоящата ситуация е на страната на вложителите, защото техният интерес е много по-голям от този на самия мажоритарен собственик. Те са вложили в тази банка над 6 милиарда лева. "Банката на е на акционерите, а на вложителите. Първите, които се отстраняват при кризата, са акционерите. Отговорни сме пред гражданите, а те не могат да бъдат наречени мафиоти. Това е гигантски интерес на хората, които са вложили в КТБ над 6 милиарда лева", подчерта бившият премиер.