събота, 19 юли 2014 г.

Украйна и Малайзия обвиниха сепаратисти за сваления самолет

Правителствата на Украйна и на Малайзия обвиниха проруските сепаратисти, че са
подправяли улики на мястото, където се разби малайзийският Боинг 777. "Целостта на мястото на катастрофата е нарушена, има индикации, че важни улики не са запазени на място. Нежелана намеса на мястото, където машината се разби, може да подведе разследването", заяви малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай, който се очаква да пристигне днес в Украйна.
Почти по същото време властите в Киев обявиха, че бунтовниците се опитват на унищожат доказателствата за случилото се с подкрепата на Русия. "Терористите пренесоха телата на 38 жертви в моргата в Донецк, където специалисти, говорещи с руски акцент, заявиха, че ще извършат аутопсия. Терористите търсят транспортни средства, за да отнесат останките от самолета в Русия", се казва в официално правителствена декларация. Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна пък съобщи, че допуснатите до зоната на падането на самолета украински спецалисти работели "под заплахата от оръжие". "Терористите ги принуждават да събират доказателства и да им ги предават”, заяви говорителят на СНСО Андрей Лисенко.
Междувременно, президентът на Русия Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел се договориха в телефонен разговор за извършването на щателно международно проучване на причините за падането на малайзийския самолет. Според тях разследването трябва да бъде проведено от Международната организация за гражданска авиация (ICAO) с участието на всички заинтересовани страни.