понеделник, 11 август 2014 г.

На тази дата: 11.8.1996г. Умира Ванга

Съдбата й е необичайна и минава през поредица от изпитания. Ванга е родена на 3 октоври
1911 г. в град Струмица, намиращ се в днешна Македония. Майка й умира, когато е 2-годишна. Баща й се оженва повторно, но мащехата се държи жестоко със заварената си дъщеря. За малката Ванга започва да се грижи баба й. Когато момичето става на 12 години, ослепява – вихрушка я вдига и изтласква в затънтена местност, вследствие на което очите на Ванга се увреждат. Опитите да се спаси зрението й са неуспешни. Занизват се дълги години на мъки и живот в тъмнина. Ванга постъпва в училището за слепи в сръбския град Земун. Там се научава да плете, да свири на пиано, да чете Брайлово писмо. По-късно се завръща в бащиния си дом и поема грижите за по-малките си трима братя и сестри, понеже мащехата й е починала.
Пророчица
Ванга и съпруга й 10.5.1942г.
През 1940 г. Ванга започва да пророкува. Първоначално чува глас в съня си, който й казва, че
предстои война (Втората Световна), и че онази страна, която обяви войната (Германия), ще я загуби. Гласът казва на сляпата жена, че изчезналия мъж на съседката й ще се върне от фронта. Така и става. За способностите на Ванга започва да се говори.

Мълвата, че пророкува, бързо се разчува. „Гласът” започва да говори на сляпата жена вече в будно състояние. Тя твърди, че това е Св. Йоан Златоуст – той й се явява на 6 април 1941 г. и оттогава до края на живота й е с нея.

През 1942 г. Ванга се омъжва за Димитър Гущеров и пристига в Петрич. Заживява в малката му скромна къщичка. По-късно мъжът й построява нова, по-голяма и по-удобна. Но съвсем млад – на 37 години той умира. Ванга за пореден път остава сама.
Пред къщата й винаги е пълно с хора. Славата й на ясновидка нараства все повече. Ванга общува с мъртвите. Тя вижда картини от миналото и бъдещето, разговаря с животните и цветята, описва извънземни и светци. Мозъкът й работи без почивка – Пророчицата не знае какво е нормален сън, защото непрекъснато пребивава с духовните си очи над света и вижда хиляди картини от настоящето и бъдещето. Ето какво споделя в мигове на откровение: „Вие имате само вашите си грижи, а аз – проблемите на целия свят. Вечер, когато вие спите, аз обикалям над Земята и виждам ужасни сцени, войни, кръв, катаклизми…”
При Петричката ясновидка идват и хора с високо обществено положение. Помощта й търсят дипломати, политици, интелектуалци. Цар Борис Трети я навестява през 1943 г. и тя му предрича скорошната смърт и идването на комунизма. Доверяват й се двама от генералните ръководители на бившия СССР – Леонид Брежнев и Константин Черненко, първият руски президент Борис Елцин два пъти изпраща при нея съветниците си.

Много са известните личности по света, останали изумени от феномена Ванга: сред тях са президентът на руската република Калмикия – Кирсан Илюмжинов, скандалният руски политик Владимир Жириновски, писателят Леонид Леонов, индийският чудотворец Сай Баба, а папа Йоан Павел Втори предава специални поздрави на Ванга по българска делегация през 1994 г. Дъщерята на генералния секретар на БКП Тодор Живков – Людмила Живкова разговаря с пророчицата с часове. Гостите я питат освен за лични неща и за глобални, касаещи света.

Ванга предрича Втората Световна война и изхода от нея, събитията в Прага през 1968 г., размириците в Ливан през 1982 г., потъването на руската подводница „Курск” през 2000 г., рухването на комунизма през 1989 г., края на Студената война, разпадането на Югославия, разделянето на Чехословакия, обединението на Кипър, изчезването на водата, отравянето на почвата, появата на нови смъртоносни болести, апокалипсис…

Къщичката на Ванга в Рупите
В течение на времето през дома на Ванга в Петрич и на Рупите минават стотици хиляди
болни, страдащи или съкрушени от съдбата хора, дошли да търсят надежда и спасение. Трудно може да се каже колко души е приела в периода 1941-1996 г. – не е водена такава статистика, но може да се допусне, че са към милион. Мнозина я посещават по няколко пъти. Прочутата пророчица предпочита да се занимава със съдбите на обикновените, наистина изстрадали хора, които се тълпят пред дома й. Рядко пророкува за света и народите и прецизно подбира хората, пред които говори на тези теми. Твърди, че има велики тайни, които знае, но които е призвана от Небето да пази.

Чрез древен ритуал, извършван от Пророчицата с кукла и пелена на бездетни жени, на бял свят се появяват около 5000 деца. „На главата си нямам толкова косми, колкото деца съм кръстила”, споделя Ванга. В миговете, когато около нея струи енергията на благодарността и добротата, мъченицата отдъхва от напрежението, на лицето й засиява усмивка, душата й се радва и благославя.
През 1970 г. в местността Рупите до Петрич Ванга измолва от Строителни войски да й построят малка къщичка, където да може да се усамотява и да си почива. Мястото й е подсказано от Силите свише. Пророчицата твърди, че Рупите е свято място. Някога там е имало красив и богат град, хората били просветени, блестяли са златните им храмове и порти. Но за беда изригнал вулкан и залял града – хиляди невинни останали под горещата лава. Душите на тези мъртви й говорят и разказват тъжната си история.
„Парите на намиращия се на Рупите горещ минерален извор са въздишките на починалите под вулкана Кожух”, казва Ванга. Далеч от шума на града, на Рупите, тя наистина намира утеха и покой. Близо 20 години – до края на живота си – там приема посетители. На Рупите осъществява и голямата си мечта – да построи храм.

Сбогуване с Пророчицата

Последните часове на Ванга. До нея е синът й Димитър Вълчев.
Последните часове на Ванга с отгледания от нея Димитър Вълчев.
На 3 август 1996 г. поради влошеното си здравословно състояние Ванга е приета в Правителствената болница „Лозенец” в София. На 11 август душата й напуска тялото. Последните й думи към българския народ, с чиито болки и съдба живее повече от половин век са: „Болна съм и ще ви оставя скоро. Вземете мерки като си ида, да не се карате, да не се шпионствувате, да се помирявате без мен. Не си завиждайте! Помагайте си, работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му.”

На Рупите идват хора от цяла България, да се сбогуват с Ванга. Пристигат с луксозни коли, с трабанти, с автобуси, с каруци… Стари и млади, политици и общественици, близки, непознати и чужденци. Сред присъстващите е президентът на Република България – Желю Желев. Рупите потъвят в цветя и венци. Навред горят свещи. До фондация „Ванга” прииждат съболезнователни телеграми от България и от света. Атмосферата е напрегната, мълчанието – мъчително. Поклонниците отдават последна почит на своята Пророчица. На своята Светица.