четвъртък, 14 август 2014 г.

На тази дата:14.8.1980г. Лех Валенса е обявен за лидер на стачкуващите в Гданск

1980 г. Лех Валенса е обявен за лидер на стачкуващите в Гданск работници. След този бунт
практически се сформира профсъюзът „Солидарност” - първият независим синдикат в Съветския блок.

През август в корабостроителницата в полския град Гданск започва окупационна стачка. Протестът на полските корабостроители започва в обстановка на икономически затруднения и продоволствена криза. Всички напускат работните си места в знак на несъгласие с уволнението на кранистката Ана Валентинович. Прегрешението й било, че събирала недогорели свещи от местното гробище, за да направи нови свещи за паметника на над 50-те жертви от работническите демонстрации през 1970 г.

350 000 корабостроители настояват за правото на стачка и членство в свободни профсъюзи, за увеличение на заплатите, освобождаване на политическите затворници и край на цензурата. Техен водач става 37-годишният електротехник Лех Валенса.

На 1 септември лидерът на управляващата партия Едвард Герек отстъпва пред исканията им и освобождава арестуваните дисиденти. Мекушавият Герек е сменен от 53-годишния Станислав Каня, който от своя страна по-късно предава „командването” на държавата на ген. Войчех Ярузелски.

До началото на 1981 г. "Солидарност" вече има над 10 млн. членове. Икономическото положение в страната се влошава, протестите се разрастват и на 13 декември с.г. ген. Войчех Ярузелски обявява военно положение. „Солидарност” е разформирована, а повечето й лидери - пратени в затвора.

Валенса е освободен в края на 1982 г., а година по-късно получава Нобеловата награда за мир.
През следващите години организацията му продължава съществуването си като нелегално опозиционно движение. През 1988 г. „Солидарност” е легализирана, а през август 1989 г. влиза в коалиционно правителство с комунистите, след като печели първите демократични избори в Полша. През 1990 г. Валенса е избран за президент. Той остава на този пост до 1995 г., когато по губи от кандидата на демократичната левица Александър Квашневски.

Цитати от Лех Валенса

Да разделим бедността си по равно!
***
Какъв трябва да бъде революционерът на бъдещето? Той въобще не трябва да съществува.
***
За мен парламенталната демокрация е мирна война на всички срещу всички.
***
Гледната точка зависи от точката на седене.
***
Не съм прочел нито една книга.