петък, 15 август 2014 г.

На тази дата: 15.8.1969г. Започва легендарният фестивал Уудсток

1969 г. в Бетъл, щата Ню Йорк, започва легендарният фестивал за музика и изкуства Уудсток,
на който се събират 800 000 души. Първото издание добива световна известност, при която отделни кадри от заснетия филм добиват емблематичен стаус.

Фестивалът е идея на 24-годишния музикален продуцент Арти Корнфелд от Маями и на организатора на концерти Майкъл Ланг. Те отговарят на реклама в „Ню Йорк таймс” от Джон Робърт, наследник на богатството на фармацевтична компания, и Джоуел Роузман, син на зъболекар и финансист, в която пише: „Млади хора с неограничен капитал търсят интересни, законни възможности за инвестиции и бизнес предложения”.

Четиримата се срещат през април 1969 г. и основават „Уудсток венчърс” с идея да построят звукозаписно студио в бохемското градче Уудсток, където живее Боб Дилън. Но властите отказват разрешително и скоро идеята се разраства до фестивал на открито за музика и изкуство в близкото градче Бетел.

„Посланието беше за свободата на избор, за любовта към ближния. Не харесвах Виетнам, където загинаха мои приятели. За мен протестът беше цел да покажем на Ричард Никсън колко много хора са срещу войната”, разказва години по-късно Корнфелд.

„Винаги съм искал да го направим като събитие на контракултурата. За мен беше важно да се говори за политика, екология и човешки права. Уудсток беше снимка на това какъв би бил животът, ако ние го управлявахме. Купон под слънцето с много кал”, споделя и Майкъл Ланг.

Фестивалът през 1969 г. се провежда на площ от 600 акра във фермата на Макс Ясгур. Събитието е трябвало да се състои в градчето Уудсток, но местните жители се възпротивяват и Ясгур предоставя фермата си като резервен вариант.

Организаторите са продали около 50 000 билета, но на Уудсток пристигат... над 450 000 души. Поради това тоалетните и палатките за първа помощ се оказват недостатъчно. Присъстващите делят храната и водата си, в духа на хипи-времето.

На фестивала участват групите „Блъд, сует енд тиърс”, Джо Кокър, „Крийдънс клиъруотър ривайвъл”, „Кросби, Стилс, Неш енд Йънг”, „Грейтфул Дед”, Джими Хендрикс, Джанис Джоплин, „Джеферсън Еърплейн”, Сантана, Рави Шанкар, „Дъ Ху” и много други.