петък, 1 август 2014 г.

Първи българин покори К2

Боян Петров стана първият български алпинист, изкачил втория по височина връх в света К2
(8611 м) в Каракорум, Пакистан.

Новината съобщи ръководителят на полската компания Polski Himalaizm Zimowy 2010-2015 Януш Майер за известния български журналист Петър Атанасов, който поддържа сайта climbingguidebg.com.

Двама участници от неговата полска експедиция вчера също стъпиха на върха - Марчин Качкан и Януш Голомб.

Зоологът от Природонаучния музей в София е успял да стигне до най-високата точка на 8611 м вчера навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх.

Атаката на К2 се осъществи през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибраха в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до момента нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера.

Този сезон Боян Петров вече постави, а от вчера и подобри, рекорд в българския алпинизъм. В един сезон той вече има изкачени три осемхилядника. През май се качи на Канчендзьонга (8586) в Хималаите, което също бе премиера за българин.

След това стана първият ни сънародник, изкачил два 8-хилядника в един сезон, след като на 23 юли стъпи на Броуд Пик (8047 м), който се намира до К2. А от вчера вече има в актива си три осемхилядника в един сезон.