петък, 22 август 2014 г.

На тази дата: 22.8.1941г. Хитлер достига до Ленинград, по-късно започва Обсадата

На 22 август1941г., два месеца след началото на операция „Барбароса“ нацистките войски
достигат до Ленинград и по-късно започват Блокадата на Ленинград.
Както знаем обаче, планът на Хитлер не успява и въпреки първоначалния му натиск руснаците се съвземат. Именно оттам започва и рухването на Третия райх.
Интересен момент от Втората световна война е обсадата на Ленинград. Събитията, разиграли се там, символизират високия дух, благодарение на който руснаците успяват да спечелята битката с врага.
На 8 септември 1941 година германски и финландски войски обграждат града, като отрязват всички пътищата за доставки към Ленинград и неговите околности. Първоначалната идея на нацистите е Ленинград да бъде бързо превзет. Това обаче не се случва и така започва дългата обсада на руския град.
През 1942 година русите правят няколко опита за разкъсване на блокадата, но всички те се провалят. Последният такъв опит е офанзивата „Синявино“. След провала на тази операция фронтовата линия се връща в границите отпреди офанзивата.
Независимо от неуспехите на предишните операции разкъсването на ленинградската блокада е първостепенен приоритет за руснаците, така че офанзивните приготовления започват през ноември 1942 година. Германците са напълно наясно, че разкъсването на блокадата е от изключителна важност за руснаците. Поради обрата в Сталинград и съветското настъпление при Велики Луки, на юг от Ленинград, германската армейска група „Север” получава заповеди да продължи защитата и така се лишава от много войници. 11-а армия, която трябва да води нападението над Ленинград през септември 1942 година и която осуетява последното съветско настъпление, е преместена към армейска група „Център” през октомври. Други девет дивизии също са предислоцирани към други сектори.
Независимо от трагичните загуби и нечовешките условия продължава да работи военната индустрия на града и така Ленинград не се предава.
През януари 1942 година, в обятията на необичайно студената зима, хранителните дажби в града понякога са по-малко от 125 грама хляб на човек на ден. По време на обсадата на Ленинград СССР дава повече загуби, отколкото Англия и САЩ по време на цялата война. В началото на работниците са се полагали 250 грама хляб за денонощие, децата и служителите са разчитали на едва 125 грама, личният военнизиран състав е можел да консумира 300 грама, а войските на първа линия са имали най-голяма дажба - „цели“ 500 грама.
Само за два месеца, януари и февруари 1942 година, 200 хиляди души умират от студ и глад в Ленинград. Хората ядат каквото намерят, секат дърветата от паркове и улици, за да се стоплят. Тук се появяват и информации за извършен канибализъм.
Въпреки тежките условия обаче Ленинград продължава своя живот. В разположения в Ленинград “Всесъюзен институт по растениевъдство” са се съхранявали няколко тона уникални семена на зърнени култури. Те са останали непокътнати, за да бъдат запазени за възстановяване на страната след войната, а 28 от сътрудниците в музея умират от глад, но въпреки това опазили семената.
Цялата територия на Ленинград е попадала под обстрел, което е довело до появата на табелки с надпис: “Граждани! При артилерийски обстрел това е по-опасната страна на улицата”. В града и до днес са запазени такива табелки.
По време на обсадата на Ленинград са били открити няколко училища, музеи, театри и две библиотеки. А на 9 август 1942 година в града е изпълнена Ленинградската симфония, която Шостакович посвещава на всички защитници.
През цялото време хората мислят как да отхвърлят тежката нацискта блокада. През декември съветският щаб одобрява план за действие под кодовото име „Искра“. Операцията трябва да започне през януари 1943 година. Към това време ситуацията изглежда много добре за съветската страна заради поражението на Хитлер край Сталинград, което отслабва германския фронт.
Съветските сили планират или провеждат настъпателни операции по протежение на целия фронт, особено в Южна Русия. При тези условия операция „Искра“ трябва да се превърне в първата от няколко настъпателни операции, целящи да нанесат решаващ удар на германските армии от група „Север”.
Операция „Искра“ се увенчава със стратегическа победа за съветските войски. От военна гледна точка операцията премахва възможността за завладяването на града и запазване на немско-финландския обръч, така че градът вече е много добре снабдяван с продоволствие.
За цивилното население операцията означава, че повече храна ще достига до града, както и че ще се подобрят условията и възможностите за евакуация на повече цивилни от Ленинград.
През януари 1943 година блокадата е разкъсана и година по-късно, на 27 януари 1944 година, тя е напълно премахната. Най-малко 641 000 души загиват в Ленинград по време на обсадата (някои оценяват, че жертвите са близо 800 000). Повечето от тях са погребани в масови гробове в различни гробища, но най-много в Пискарьовското мемориално гробище.