вторник, 26 август 2014 г.

На тази дата: 26.8.1990г е подпален Партийният дом! Видео

1990 г. е подпален Партийният дом в центъра на София. По времето на Народна република
България сградата на площад „Княз Александър I” е главната сграда на ЦК на БКП.

Пожарът започва в нощта на 26 август след предупреждение на Пламен Станчев, член на движение „Инициатива за гражданско недоволство”, че ще се самозапали, ако от Партийния дом не се махне петолъчката, която символизира чужда държава.  Константин Тренчев също предупреждава, че ако знамето и петолъчката не бъдат свалени, сградата може да бъде щурмувана. И това действително се случва.

В 23.00 ч. сградата изведнъж пламва, като при щурма на тълпата е унищожено и разграбено имущество в 94 помещения. По-късно разследване установява, че нахлуването, палежът и разграбването са извършени „стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти”. Изразените съмнения, че сградата е подпалена от сили на БСП, с цел да се унищожат архиви, а щурмът и разграбването са инсцениранирани от добре подготвени подстрекатели, никога не се доказват.
Младият Пламен Станчев обявява, че ще се самозапали, ако не бъдат премахнати небългарските символи. Фоторепортерът Георги Георгиев грабва първия подръчен апарат и с два филма в джоба отива към мястото.

„Аз бях се подготвил да снимам един палещ се човек, а не палене на тази сграда”, сподели той.
Докато снима от стълбите, тълпата го завлича през вратата и той се озовава в първата редица на нахлуващите в дома.

„Нямаше как да отстъпя, защото стълби. И, което е най-странното, тази висока огромна врата се отвори пред нас”, допълни Георгиев.

Огнеупорните материали в партийния дом пламват подозрително лесно. Георгиев е убеден, че вътре предварително са били внесени запалителни материали. Полицията и пожарната бездействат.

„Не мога да кажа на какви служби, но изпипана, добре направена акция. Колеги, които дадоха, защото тогава ни призоваха, който каквото има кадри да ги даде, филмите им изчезнаха”, заяви фоторепортерът.

Действието се развива в отсъствие на президента и премиера няколко месеца след изборите, които СДС губи. Твърди се, че пламъците са погубили много архиви. Най-засегнати от огъня са именно стаите, които съдържат ключови документи от управлението на БКП.

Така и не става ясно дали в сградата наистина е имало някакви тайни за изнесените капитали, финансирането на партията и секретните й решения.

„Това беше оправданието на партията столетница за изчезването на страшно много документи”, категорична е Анна Зографова – журналист, свидетел на събитията.

ВИДЕО