сряда, 27 август 2014 г.

На тази дата: 27.8.1858г. Първият успешен сондаж на нефт в САЩ

На 27 август 1858 г. нефтената сонда на Едуин Лорентайн Дрейк достига за първи път нефт в
САЩ и започва източването му с обикновена помпа за вода. Това става в околностите на град Тайтъсвил в Пенсилвания. Сега тази сонда е превърната в музей.
Едуин Дрейк е роден на 29 март 1819 г. в Гринвил, щат Ню Йорк. Напуска семейството си сравнително рано. Започва да работи по железниците, където до 38-годишна възраст е влаков кондуктор. Напуска поради заболяване. Междувременно през 1854 г. умира жена му по време на второ раждане.

Известен е като „Полковник Дрейк”, макар никога да не е служил в армията и няма воинско звание. Причината е, че като кондуктор носи униформа, а след това запазва всички привилегии на железничар, включително и солидния бонус за безплатното пътуване с влак.

Интересно е, че за произхода и ранната му младост има богата и непротиворечива информация, а за началото на нефтената му кариера съществуват противоречиви версии. Всъщност въпросът опира кой е финансирал начинанието.

Според една от версиите Дрейк се запознава случайно с Джордж Бисел и Джонатан Ивлет, основали нефтената компания Seneca Oil с цел да използват нефт като гориво за лампи, вместо употребяваната дотогава китова мас. Запознанството станало в един хотел в Тайтъсвил.

Според по-разпространена версия обаче Дрейк се запознал с банковия директор Джеймс Таунзънд, отседнал в хотела в градчето Ню Хейвън. Двамата се сприятеляват на чаша уиски в хотелския бар и Таузънд запознава бившия кондуктор с идеите на съдружниците в Pennsylvania Rock Oil Company. Когато идва време за практически дела, Таунзънд си спомня за новия си приятел и го предлага за ръководител на предприятието. Дрейк без колебание приема и, получавайки в замяна на услугите си пакет акции, стяга куфарите и се мята на влака. Вече в ролята на представител на Pennsylvania Rock Oil Company, Дрейк пристига в Тайтъсвил. За да улесни дейността му, Таунзънд му е дал препоръчително писмо, в които официално го обявява за армейски полковник.

Дрейк решава да търси нефт не на повърхността, а да се възползва от опита на добиващите сол, които пробивали сонди. Още с пристигането си мнимият полковник запретва ръкави и се заема да набави необходимите съоръжения и да потърси подходящ за сондаж терен. В крайна сметка се спира на нива край дъскорезницата, собственост на местната пивоварна. Изпълнен с оптимизъм, той успява дори да открие квалифицирани сондьори.

Всички в околността се присмиват на Дрейк и го мислят за смахнат, защото, според тях, нефтът е страничен продукт при каменните въглища.

Според всичките версии парите свършват, инвеститорите изпращат писмо на Дрейк да приключва с експеримента и да се връща. Преди да прочете писмото обаче щастието му се усмихва. На 28 август 1859 г. на дълбочина 69,5 фута (21 м) е достигнат нефт. Започват да го източват с помощта на обикновена водна помпа.

Дрейк създава собствена нефтена компания. За събиране на мазната „черна течност” са изкупени от околността всички празни „барели” (бъчонки) от уиски с вместимост 159 литра и сега това е стандартна мярка в света за единица обем нефт.

Отначало Дрейк добива по 25 барела дневно (почти 4 куб.м.). Деловите му качества обаче са слаби, не патентова метода за сондиране и източване на нефта с помпа, като след настъпили борсови спекулации към 1863 г. Дрейк губи всичките си пари.

В резултат на прилагане на способа на Дрейк производството на нефт в САЩ расте главоломно. Цената на петрола пада от $10 през януари 1861 г. до 50 цента през юни, а после до нищожните 10 цента в края на годината. Тъй като печалба няма, нефтотърсачите се разотиват също тъй бързо, както и са дошли. Мнозина дребни предприемачи тогава решават, че в петролната индустрия няма как да се осигури стабилна печалба и се изтеглят. Удря часът на Рокфелер.

Само 5 години след като Дрейк налива първата бъчонка, районът на Тайтъсвил доставя 3,6 милиона барела годишно и по цялата територия на САЩ никнат нови сондажи.

Дрейк започва да играе като маклер на нефтената борса. Разорява се напълно. От нищета го спасява заслужената слава на основател и неуморим популяризатор на новия отрасъл на промишлеността. Виждайки неговото отчаяно положение, законодателите в Пенсилвания с мнозинство му отпускат пожизнена пенсия в размер на 1500 долара годишно. От дълбоката тъга по пропуснатите възможности го спасява единствено уискито.

Пионерът на нефтодобива и несполучил промишленик умира на 9 ноември 1880 г. в пенсилванския град Бетлехем, но е погребан в Тайтъсвил. Там в негова чест е издигнат мемориал.