неделя, 3 август 2014 г.

На тази дата: 3.8.1778г. е открит театър "Ла Скала" в Милано

3.8.1778 г. в Милано е открит оперният театър „Ла Скала”. Театърът е построен по проект на
архитект Джузепе Пиермарини през 1776-1778 г. на мястото на църквата „Санта Мария дела Скала”, откъдето идва и името му. Открит е с постановка на операта на Антонио Салиери „Europa riconosciuta”.

Сградата е с дължина 100 м и с ширина 38 м. Залата е с форма на подкова, оцветена в бели, сребърни и златни тонове. Зрителските места са разположени на шест етажа с ложи, от които последните два етажа са галерии. Броят на ложите е 194, плюс кралската. Всички ложи са свързани с коридори. Зад ложите е бил разположен втори ред ложи, които в първите години на функциониране на театъра са оборудвани с маси за игра на карти и предлагане на напитки. Във всяка ложа се помествали 8-10 места за сядане.

До края на 18 в. сградата се използва за различни събития и представления - балове, драматични постановки, куклени представления. Най-добре обаче са посрещнати четирите оперни сезона годишно - карнавален, пролетен, есенен и летен.

В началото на 19 в. „Ла Скала” става основна сцена за италианската оперна музика. Между 1812 и 1820 г. в оперния театър се представят премиерите на опери на Джоакино Росини. След 1830 г. „Ла Скала” става най-популярната оперна сцена в Италия и място за премиери на най-популярните оперни композитори на Италия - Гаетано Доницети, Винченцо Белини, Джузепе Верди, Джакомо Пучини.

По време на Втората световна война театърът е разрушен и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана. Последният ремонт приключва през 2004 г. и струва 61 млн. евро. На 7 декември с.г. в обновената зала е представена операта на Салиери, с която някога е открита „Ла Скала”.