вторник, 12 август 2014 г.

Правителството сменя 5 областни управители

Решение за назначаване на нови областни управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана
и Плевен ще разгледа правителството на утрешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Бъдещите губернатори – Димитър Димитров, Розалин Петков, Симеон Иванов, Нина Петкова и Бойко Балтаков, притежават опит в административното управление и мениджмънта, част от тях вече са били заместник- областни управители, се посочва в съобщението.

Областният управител на Благоевград Муса Палев, срещу чието назначение имаше много протести миналата година, ще бъде сменен от Димитров Димитров. В Пловдив Венцислав Каймаканов ще бъде сменен с Розалин Петков.

В Русе Венцислав Калчев ще бъде сменен със Симеон Иванов, в Монтана - Николай Пенчев с Нина Петкова и в Плевен - Бойко Балтаков ще смени Илиян Йончев.

В дневния ред на кабинета е включено и решение за предоставяне на еднократна финансова помощ на законните наследници на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в град Мизия.

Очаква се кабинетът да предостави на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград сграда, в която висшето училище да оборудва модерна учебна база. Пет общини ще получат държавни имоти за разрешаване на свои социални и административни проблеми.

Министрите ще разгледат и предложение за промени в Надзорния съвет на НОИ, обусловени от персоналните промени в правителството. Ще бъдат определени и критерии, при наличието на които в обекти на територията на България е задължително създаването на звена за пожарна безопасност. Целта е да се въведат допълнителни мерки за превенция и реагиране в случаи на пожар и за повишаване сигурността на посетителите и работещите в обществени сгради и други големи обекти.