петък, 22 август 2014 г.

500 британски джихадисти се бият в името на Аллах!

Най-малко 500 чуждестранни джихадисти от общо 2000, сражаващи се в редовете на
действащата в Ирак и Сирия групировка "Ислямска държава", са британски граждани. И поне 250 от тях вече са се завърнали в Обединеното кралство. Дано никои от тях не дойде на почивка в Слънчев бряг.

Тревожните данни бяха огласени от властите в Лондон, съобщи в. "Дейли мейл".

Правителството съобщи, че тази година е конфискувало паспортите на 23-ма души, за да им попречи да заминат за зоната на бойните действия в двете арабски републики.

Въпросът обаче е дали е направено достатъчно. Той започна да звучи особено тревожно от 20 август 2014 г. Тогава долетя ужасяващата вест, че бойците от "Ислямска държава" са обезглавили американския журналист Джеймс Фоли, похитен от тях още през 2012 г.

Ден по-късно пък стана ясно, че човекът, размахващ нож над главата на очакващия екзекуцията си Фоли, е британски гражданин. Той е от Лондон и е водач на група джихадисти, отговаряща за охраната на чуждестранните заложници

Пленниците наричали бандата му "Бийтълс", по името на легендарната британска банда, а също така и поради факта, че всички те са граждани на Обединеното кралство. Убиецът на Фоли бил известен с прякора Джон. Вероятно той иде от името на Джон Ленън от ливърпулската четворка. За него вече разказаха други чужденци, прекарали в плен в базата на групировката в сирийския град Рака.

Британските наемници от "Ислямска държава" са сред най-жестоките и хладнокръвни убийци в региона, твърдят анализатори, цитирани от в. "Дейли мейл". През последните седмици те освирепели още повече.

Обезглавяването на Джеймс Фоли показва, че британските бойци вече не са обикновени войници от "Ислямска държава", а са се издигнали на високи постове в организацията. А тяхната кръвожадност означава, че те ще представляват съвсем реална заплаха за Великобритания, ако решат да се завърнат там.

Скотланд ярд разполага с имената на стотици екстремисти, сражаващи се в редовете на "Ислямска държава" и други терористични групировки в региона. Някои от тях се хвалят с подвизите си във фейсбук и туитър. Социалните мрежи гъмжат от техни снимки и британските следователи трескаво ровят из тях в опит да идентифицират убиеца на американския журналист.

Най-страшното е, че сред британските джихадисти има момчета и дори момичета едва на по 16 години. В ислямистките редици се бие и студент по медицина.

Повечето от тези 500 граждани на Обединеното кралство заминали за Сирия още през 2011 г., когато там избухна гражданската война.

Ето и някои от най-изявените британски ислямисти, сражаващи се в Ирак и Сирия.
Абу Абдула-Британеца (32 г.)

Той е един от десетимата британски граждани, жители на пристанищния град Портсмут, заминали за Сирия, за да се сражават в редовете на "Ислямска държава". Той постоянно напомня за себе си чрез постинги в туитър.

С помощта на чатове той дава съвети на кандидат-джихадисти как да пристигнат в Ирак и Сирия от Великобритания. Той обещал на едно момче, че щом дойде при него, веднага ще му бъде даден автомат "Калашников", четири пълнителя с патрони, бронежилетка и граната.



Мохамад Хамидир Рахман (25 г.)

Той също е от групата от Портсмут. Предполага се, че е отлетял от Лондон за Турция, откъдето е преминал границата със Сирия. Преди да хване оръжието, е работил като продавач в магазин от веригата "Праймарк". Рахман е убит преди месец.

Родителите му били уведомени за неговата гибел чрез SMS, пуснат от негов приятел. Преди да изчезне от Великобритания, той казал на баща си, че иска да стане мъченик в името на Аллах.

Машудур Чудхури  (31 г.)
Той заминал за Сирия заедно с Мохамад Хамидир Рахман и още четирима души миналата година, но се завърнал във Великобритания. Там Чудхури, който по произход е от Бангладеш, стана първият човек, изправен пред съда за участие в терористична дейност в Сирия. След месец ще бъде произнесена присъдата.

На процеса срещу него през май 2014 г. Чудхури заяви, че не е имал намерение да се бие, но искал да се премести заедно със семейството си зад граница заради проблеми в Портсмут.

В социалните мрежи той писал преди време, че заедно с приятелите си от Портсмут може да създаде бригадата "Лошите момчета от Бангладеш".

Салма и Захра Халан (близначки на по 16 г.)

Непълнолетните момичета от Манчестър избягали в Сирия, за да станат булки на джихадисти. Преди да бъдат обладани от идеите на ислямизма, те искали да бъдат лекарки. Били отлични ученички. Сестрите излезли тихомълком от дома си през нощта, за да хванат самолета за Турция. По-големият им брат е преди тях в Сирия и е боец на "Ислямска държава".