понеделник, 11 август 2014 г.

Близнашки: Твърде млад съм за съветник на Тодор Живков

Твърде съм млад, за да изпълнявам ролята на съветник на Тодор Живков. Той си имаше един
кабинет с утвърдени имена, които му даваха съвети. Това коментира пред БНТ служебният премиер Георги Близнашки по повод появилите се твърдения, че е бил съветник на бившия Първи. На моето поколение се падна да преодолеем последиците от тоталитаризма, а те са много тежки, вече 25 години се борим, посочи служебният премиер.
На въпрос как работи с десни министри, той заяви, че това са млади хора с добра подготовка и не мислел, че те могат да се категоризират като леви и десни.

Красимира Медарова не беше лоша кандидатура за министър без портфейл на изборите, но има чувствителност на обществеността, така че ние решихме да отидем към друго решение. Т.е. имахме намерение да въведем този пост, има доста работа да се отхвърли, не само с подготовката и провеждането на сегашните избори, но и с усъвършенстването на законодателството. Знаете, че имаме намерение да се въведе електронно гласуване поне за сънародниците ни зад граница. В крайна сметка прецених аз да поема тази отговорност в помощ на ЦИК, защото те са водещо звено, коментира служебният премиер.

Ще се опитаме да заобиколим подводните камъни за изборите. Има редица неща, които предизвикаха недоразумения на последните избори. Най-важното е да се създаде една нормална обстановка в страната, ние се стремим да създадем нормални условия и разбира се ще направим всичмко възможно да минизизираме всички условия, които създават почва за опорочаване на вота. Никакви костинбродски афери няма да допуснем, категоричен е Близнашки.

Трябва да имаме легитимни резултати от изборите. Доста сложна задача сме си поставили, но нямаме време за експерименти, допълни той.

Нашата цел на протестите беше постигната - оказа огромно влияние върху политическия процес. Управляващите трябва да разберат, че трябва да се съобразяват с обществото, коментира Близнашки резултата от протестите, в които той участва.

Нямаме намерение да разгромим предходните управляващи, но искаме да видим какво се случва, защото се наблюдават критични моменти. Длъжни сме да установим истинската картина на нещата. За нас са важни фактите, няма да се намесваме грубо в политическия живот, каза Близнашки. Той обясни, че състоянието с финансите е доста тревожно, дефицитът на бюджета расте нагоре. "Неприятният факт е, че бюджетите са били орязани на редица администрации в полза на здравната каса, забавени са плащанията в редица европейски програми, редица договори не са финансово обезпечени. Истината беше казана от отиващото си правителство с половин уста и не се стигна, за съжаление, до актуализацията, внесена от самия експремиер Пламен Орешарски. Изправени сме пред много тежка ситуация и ще трябва да пренасочваме средства от едни програми в други", обясни служебният премиер.

Имаме отговорност за онези, които ще дойдат след нас и трябва да подготвим актуализацията на бюджета, както и подготовка за законодателни промени, посочи експремиерът.

Може да се съжалява, че някои политически среди, които губят почва под краката си, сметнаха, че могат да превърнат служебния кабинет в свой враг. Атакуват хора, които са взели дейно участие в протестите. Такъв е случаят с правосъдният министър Христо Иванов. Той е много компетентен, изключително подготвен човек. Мисля, че той ще направи много за съдебната реформа и тези закачки не могат да уронят създадения авторитет, посочи още Близнашки. Той казал на подчинените си да свикват с "тези груби нрави в политиката".

В кабинета си Близнашки е сложил портрет на Петко Каравелов, тъй като се възхищавал на държавническата му мъдрост. Любимата му сентенция на Каравелов била: "С партия се идва на власт, но с партия не се управлява."