четвъртък, 7 август 2014 г.

Майданът в Киев пак изригна!

Автомобилни гуми горят на площад „Независимост” в центъра на украинската столица Киев.
Чути са ехтежи, наподобяващи взрив, предаде кореспондент на РИА Новости. Според УНИАН столичните власти са започнали да развалят барикадите пред Дома на профсъюзите, а охраната на Майдана е оказала съпротива и са избухнали скандали и сблъци.
Площадът е обвит в гъст дим, който се вижда отдалеч. Пожарът е избухнал, докато комуналните служби са разваляли барикадите, които бяха издигнати по време на протестите срещу предишната власт. В района има много хора, на места са наблюдавани сблъсъци. Търговците в близките улици и подлези са затворили магазините и са се евакуирали.

По време на развалянето на барикадите днес са били открити около 20 кутии, в които е имало бутилки със запалителна смес. Когато общинските служители предложили на майдановци сами да демонтират барикадите, те им отвърнали да си гладат работата и започнали ексцесиите, предава УНИАН.

На 9 юли генералният прокурор на Украйна Виталий Ярема поръча на ръководството на МВР и ССУ да предприемат мерки за освобождаването на централната част на Киев от "лица, отъждествяващи се с участниците в Революцията на достойнството на Майдана". Вътрешният министър Арсен Аваков заяви от своя страна, че Майданът в сегашния му вид е дело на руските тайни служби и че той има "хуманен и красив план за разтурянето му".