четвъртък, 14 август 2014 г.

Днес е един от най-горещите дни през тази година

Един от най-горещите дни през тази година ще бъде днес, твърдят синоптиците. Първата
глътка свеж въздух след това ще бъде чак в събота. Жълт код е обявен днес за всички 28 области в цялата страна заради високите температури. Очаква се те да бъдат между 33 и 38 градуса. В София термометърът ще показва около 34 градуса, а по Черноморието - от 30 до 33 градуса.
От службите за безопасност предупредиха хората да избягват излизането навън между 11 и 15 часа, ако това не се налага. Препоръчително и да се носят светли дрехи и летни шапки. В някои градове ще се раздава безплатно вода по улиците.

В петък вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад-северозапад, а след обяд над западните райони ще се появи купеста облачност.

През почивните дни над страната ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът от северозапад ще се усили и с него ще прониква хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Температурите ще се понижат за кратко, но чувствително. В понеделник живакът няма да прехвърли 26 градуса. От сряда обаче пак ще се затопля и ще стане 29 градуса, в четвъртък - 31, а в петък 33.

Точно 112 сигнала са получени на тел. 112 за припаднали и вдигнали кръвно в жегата в цялата страна от 9 до 17 ч вчера. Това съобщиха за "Стандарт" от спешния телефон. От всички сигнали 51 са за припаднали от високите температури, 44 са получили хипертонични кризи, а 17 са се оплакали от високо кръвно налягане. В София колабиралите са най-много - 8, а в Бургас - трима. При нужда незабавно позвънете на спешния телефон 112. Обаждането се приема от оператор, безплатно е, а телефонът се избира без код, съветват от там.

Заради високите температури от вчера Столичната община започна оросяване на улици и булеварди в София. Водоноските ще пръскат всеки ден до петък.

Община Варна осигурява 6 пункта за раздаване на безплатна вода в жегите. Те ще работят и днес, и утре. На всеки от тях ще има и медицинско лице, към което желаещите могат да се обръщат за измерване на кръвното или съвет за справяне с жегата. По нареждане на кмета Иван Портних се мият и пръскат с вода основните улици и булеварди.