неделя, 3 август 2014 г.

Имитатори облечени като маймуни, ще гонят истинските маймуни от парламента в Индия

След като успя да вземе по-голяма част от гласовете на изминалите парламентарни избори,
индийското правителство сега ще трябва да се изправи пред друг свой враг в парламента – маймуните, разказва британският вестник "Гардиън".

Проблемът на Индия с необезпокояваното съжителство между хора и животни в големите градове отдавна е достигнал и парламента. Нахалните маймуни от вида макак обикалят свободно редица правителствени сгради и тормозят висшите чиновници. Не само това, те крадат и всичко, което могат – от храна и дребни предмети до папки с документи.

Затова правителството реши да наеме професионални имитатори на маймуни, които да плашат животните и да ги държат далеч от правителствената сграда.

Според министъра на градското развитие на Индия Венкая Найду 40 души, облечени като естествения враг на макаците – лангура, ще обикалят сградите, ръкомахайки и издавайки характерни звуци. Това трябва да държи настрана другите маймуни, смятат управляващите. Според здравни експерти от общинския съвет на Ню Делхи обаче имитаторите няма да се обличат като маймуни, а просто ще имитират техните гласове и жестове и ще плашат по-малките макаци.

Ако сплашването обаче не свърши работа, правителството смята да предприеме по-сериозни мерки, като започне да използва гумени куршуми срещу животните, казва още министър Найду.

В метрополиса Ню Делхи допреди две години срещу малките макаци са били използвани истински лангури. През 2012 г. обаче министерството на екологията започва да прилага 42-годишния закон, който забранява държането на лангури в плен.

Оттогава започват и проблемите за всички граждани. Властите се виждат затрупани с оплаквания от маймуни, които нападат ученици или влизат в резервоари за вода. Индийката Рахма Чопра разказва как при среща с един макак тя се опитала да го сплаши, като хвърля камък по него. Вместо да избяга и повече да не се върне, животното се е появява отново, но този път с още пет други макака. Чопра се спасява, като се скрива в килер за храна, и трябва да чака помощ от полицията, която успяла да разсее бандата с бамбукови пръчки.

В един от заможните квартали на столицата Ню Делхи, Кайлаш Колъни, Дийп Чанд патрулира по улиците и парковете с един от своите четири лангура. Жителите на квартала се оплакват от нахалните макаци, които дори влизат в домовете им, отварят хладилниците и хапят хората. "Плащат ми 15 000 рупии (приблизително 186 евро)", разказва Чанд за своето заплащане. "Да, правителството забрани употребата на лангури, но хората все още ни наемат. Няма проблем", допълва той.  

И въпреки че пухкавите макаци заедно със слоновете, пауните, бездомните кучета и папагалите представляват колоритен фон за живота в Ню Делхи, те също така могат да бъдат и сериозна опасност за човешкото здраве.

Според Световната здравна организация (СЗО) ухапванията от маймуни са на второ място след тези от кучета в Индия, като някои дори завършват със смърт. През 2007 г. заместник-кметът на Ню Делхи загива след падане от балкона си, тъй като е бил нападнат от маймуни.

Въпреки всичко обаче индийците почитат маймуните също толкова, колкото и се страхуват от тях. Вярва се, че индуиският бог маймуна Хануман носи сила и късмет и за да спечелят благоговението му, много индуисти дават храна на дивите маймуни. "Проблемът става най-тежък по обедно време край правителствените офиси в Ню Делхи, където хората ги хранят редовно", казва Анил Кумар от общинския съвет на Ню Делхи.

Въпреки необичайното решение за маймунски имитатори малко хора вярват, че то ще бъде успешно. "Пилеем пари, като тренираме хора да плашат маймуни", казва депутатът Амбет Раджан пред индийското издание Business Standard. Общинският съвет лови някои от маймуните и ги пуска в близки резервати. "Те обаче продължават да се връщат, търсейки храна", казва още Кумар.

В същото време в дома на Ума Гровер една история с маймуна се превръща в семейна легенда. "Една маймуна влезе в двора на къщата ни през деня", спомня си инцидента от своето детство тя. "Преди някой да е забелязал, тя вдигна братовчед ми, който беше още бебе, и се покатери с него на едно дърво", разказва тя. След като майката на детето припада, е повикан свещеник, който казва молитва, а семейните старейшини обсъждат всевъзможни варианти за справяне със ситуацията, в това число и застрелване на маймуната.

За щастие детето оцелява при отвличането. "След около час на маймуната й доскуча", разказва Гровер. "Слезе от дървото в нашия двор и размени бебето за малко индийски хляб", допълва тя.