вторник, 12 август 2014 г.

Плевнелиев пред "Файненшъл таймс": Олигарсите ни са пристрастени към държавните пари

"Българските олигарси са пристрастени към държавните пари", заявява президентът Росен
Плевнелиев в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Той сериозно критикува и българските политици и се зарича да внесе ред в търговете за поръчки за енергийни и инфраструктурни проекти.

Изданието припомня, че Европейската комисия разследва дали България е нарушила правилата на ЕС в областта на конкуренцията, като е сключила договори на местни и руски строителни компании за руския проект за нов газопровод "Южен поток", който трябва да заобикаля Украйна. Страната освен това бе разтърсена от случая с Корпоративна търговска банка. Една от най-големите български кредитни институции, която бе затворена, а депозитите в нея - замразени. ЕС блокира и фондове за България в размер на 7 милиона евро заради корупционни практики, н щоито са замесени политици и бизнесмени.

"Като президент се чувствам разочарован, че много решения - най-вече за големи инфраструктурни проекти, са вземани без достатъчно прозрачност и при затворени врати. Хората искат да видят по-голяма прозрачност във всички тези сектори... По тази причина служебното правителство ще направи свой приоритет предлагането на ново законодателство за създаване на електронно правителство, което следващата администрация да приеме", изтъква Плевнелиев.

Вероятно българският президент технократ взима на мушка обявената през май сделка, с която държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) повери на няколко базирани в София частни компании построяването на българския участък от тръбопровода, който ще пренася руски природен газ от Черно море към Австрия, коментира "Файненшъл таймс".

Проектът е критикуван заради цената от 3,5 милиарда долара, определена за българския участък. Според енергийни консултанти в София това са близо три пъти повече средства, отколкото за строителството в Централна Европа.

Проектът се озова в центъра на нов спор миналата седмица, след като компания, контролирана от руския бизнесмен Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции заради Украйна, се оттегли от смесено дружество с БЕХ за "Южен поток". Руската "Стройтрансгаз", бе заменена от филиал на "Газпром" без какъвто и да било търг за договора.

Говорител на "Стройтрансгаз" заяви, че решението за излизане от проекта е "двустранно" и е взето след консултации с другите участници. Той отказа да коментира подробности, но допълни, че цялата работа за изпълнение ще бъде прехвърлена на новия участник при търговски условия, така че "Стройтрансгаз" да не понесе загуби.

Брюксел, който гледа на "Южен поток", като на заплаха за своите усилия за диверсифициране на газовите доставки за Европа, започна своето разследване през юни, точно когато българските изпълнители се готвеха да започнат строителството.

"Ще оставим проекта "Южен поток" замразен, докато ЕС извършва своите проверки в съответствие с наказателната процедура, и ще започнем строителството само когато тя даде зелена светлина, колкото и време да отнеме това", каза Росен Плевнелиев.

Корпоративна търговска банка бе затворена, след като бе доведена до несъстоятелност заради спор между мажоритарния акционер Цветан Василев и Делян Пеевски - противоречив политик и един от най-големите длъжници на банката. И двамата мъже имат връзки с изпълнители, избрани за "Южен поток".

КТБ ще остане затворена поне до октомври, докато международни одиторски фирми проверяват нейния баланс, заяви Росен Плевнелиев.

"Централната банка и прокуратурата ще имат международна подкрепа, за да установят всичко, което има нужда да знаят -  включително проверката на тези нереални вериги от офшорни компании от началото до края", допълва българският президент.