четвъртък, 7 август 2014 г.

НАТО прекрати сътрудничеството си с Русия

НАТО прекратява сътрудничетсвото си с Русия. Това обяви генералния секретар на НАТО
Андерс Фог Расмусен по време на среща с председателя на украинския парламент Александър Турчинов, съобщи пресслужбата на Върховната Рада.

По думите му освен това е взето решение НАТО да увеличи подкрепата и сътрудничеството си с Украйна, укрепява колективната отбрана за защита на всички членове на НАТО.

Алиансът осъжда действията на Русия, които са довели до нарушаване на териториалната цялост на Украйна и незаконното анексиране на Крим, подчерта Расмусен.

Расмусен посочи, че се надява срещата на върха между Украйна и НАТО, която трябва да се състои през септември, ще позволи да се направят нови конкретни крачки за продължаване на продуктивното сътрудничество между двете страни.

Украйна има нужда от комплексни реформи, в частност във военната сфера и Върховната Рада играе много важна роля в това, каза той.

По време на срещата Расмусен и Турчинов са обсъдили и необходимостта от активно участие на Украйна в дългосрочните програми за усъвършенстване на военната сфера и участието в съвместни учения.