петък, 1 август 2014 г.

Разправии в президентството

Ние бихме подкрепили бюджета на премиера Орешарски, което никога не се е случвало –
опозиция да подкрепи един бюджет. По-голям компромис, по-голямо желание да подкрепим правителството на ДПС, БСП и „Атака” от ГЕРБ не може да се иска. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на консултациите при президента относно актуализацията на бюджета.
„Нашите цифри са съвсем различни. Много по-тежко е положението в държавата”, посочи той. „За да се промени бюджетът на здравната каса, трябва да се промени целият бюджет”, допълни той.

Борисов посочи, че ГЕРБ са направили всичко, за да може да се гласува актуализацията на бюджета, предложена от кабинета в оставка. „След което чухме, че Орешарски е наш премиер, че Чобанов е наш министър. Нещо повече, чухме от БСП да ни казват „горчиво”, оплака се той. „Дотук аз не мога да намеря една грешка на партията, една стъпчица, с която сме нарушили споразумението”, заяви Борисов.

По думите му е обидно за столетната партия БСП „да кажете, че ще строите реактор, ядрен, да го чуем първо от Америка, а вашият министър да не знае”.

„Ще гласуваме бюджета на Орешарски и на Чобанов – вашите хора. В неделя бяха на конгреса”, посочи той. Според него повече от това ГЕРБ да подкрепи бюджет на БСП, ДПС и „Атака”, внесен от техния министър, не може да се иска.

Борисов тръгна да обяснява как БСП са променяли позициите си относно състоянието на бюджета, но срещна отпора на председателя на БСП Михаил Миков. „Аз каквото казвам, не искам да ме преразказват. Каквото казвам, то се чува, хората слушат. Тия оценки да си ги спестим !”, призова на висок глас Миков.

След като стана ясно, че от БСП бързат да си тръгнат заради подготовката на събора на Бузлуджа утре, Борисов също се разбърза: „Ние имаме по-важна работа от вас”. Той обясни, че групата на ГЕРБ имала желание да се върне в парламента и да гласува актуализацията, но при това положение няма да го направи. „При това положение здравеопазване, работодатели, да отидат при БСП и да ги питат защо”, посочи той.

И опита да приключи разговора с: „Успех на новия реактор в „Козлодуй”. Последва, обаче, говорилня, в която от БСП го обвиниха, че постоянно си сменя позицията. „Кой си мени позицията? Вие не знаете каква позиция имате”, извика Борисов. Наложи се намесата на президента за укротяване на разговора.

Плевнелиев: Надявам се, апелирам, моля депутатите в понеделник за отговорност

Надявам се, апелирам, моля в понеделник да се съберат всички народни представители, да разменят аргументи, да кажат истината, да помислят не само за понеделник, а и за до края на годината и да дадат решение. Много вероятно е,ако не се актуализира бюджета, ние да имаме по-високо ниво на нестабилност. В понеделник е последният час и аз се надявам на отговорно отношение. Това каза след консултациите на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев.
В понеделник, на последното заседание на парламента ще стане ясно дали ще има актуализиране на бюджета.

Чух обвинения - нека коментирам по тях. Президентската институция не участва в предизборна кампания, но взима страната на пациентите, болниците, на строителите, на общините и страната на възможността да бъдем достоен член на ЕС. Това коментира държавният глава и допълни, че взима страната на финансовата стабилност в един много труден за нацията момент.

Служебното правителство трябвало да се занимава само с избори, но очакват да реши за АЕЦ и всички проблеми. Но служебното правителство на Софиянски е получавал в труден момент мъничко гъвкавост и малко повече стабилност. Служебното пхравителство би могло да сключва договори с международни финансови институции за социална защита и финансова стабилизация при последваща ратификация на народното събрание. Това ли е празен чек, както го наричат. Празен чек ли е, че служебното правителство иска в случай на нужда да се обърне към ЕУК, ЕЦБ и към ЕИБ. Това е празният чек на онези, които днес не искат да решат наболелбите на нацията проблеми. А може да имат план да дестабилизират страната в идните месеци и служебното правителснтво ще трябва да реже.

Ако не актуализираме бюджета, служебното правителство трябва да реже и страната ни ще бъде дестабилизирана, въпреки че уж всички търсим по-голяма стабилност, каза държавният глава.

Виждам опит да се прехвърлят на кабинета нечии чужди грехове. Няма как да приема това и затова търся решение и за еврофондовете, за честните клиенти на банките, за строителите, за пациентите. Отговорността е не само моя, а и на политическите сили, които трябва да направят ревизия на бюджета. И отговорността ще носят онези, които пропускат опорните точки на пациентите, болниците, университетите, европейската комисия, допълни той.

Когато видях последния театър на парламента взех решение за тези консултации, за да се опитам да помогна да търсим решение за повече стабилност. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да било тактически интереси, защото те не биха могли да са над публичния интерес, над финансовата сигурност, над проевропейската ореинтация на България, над училищата, над болниците, над общините и над българските достойни строители, които чакат 1 милиард да им се плати, каза още Росен Плевнелиев.

Няма пари да платим финансови корекции, за да размразим програми за 4 милиарда лева по еврофондовете. Планираните в края на 2014 г. средства не могат да се прехвърлят за 2015 г. Кой ще плати на строителите и за корекциите за еврофондовете. Стотици милиони ще бъдат изгубени, но ако няма ревизия на бюджета, ще има и повече. Няма да допусна служебното правителство да бъде обвинено за липсата на желание да се решат проблемите на гражданите, болниците, пациентите, отсече държавният глава.