понеделник, 11 август 2014 г.

Стотици се поклониха Ванга

Стотици запалиха свещ и се поклониха на гроба на петричката пророчица Ванга по повод 18 г. от смъртта й.

"Въпреки че е работен ден, много хора, на които е помагала приживе, не я забравиха и дойдоха тук. Така беше и в събота на панахидата", каза управителят на манастирския комплекс в м. Рупите Серафим Иванов.

Сред гостите имаше руснаци, македонци, гърци и много българи. Екип на македонска телевизия също е бил на място, за да заснеме църквата, къщата, където Ванга живя в последните си години, както и целия манастирски комплекс и парка край него.

Специално за годишнината, фондация "Ванга" направи освежаващ ремонт на църквата "Св. Петка", изградена по заръка на пророчицата.
Преди дни председателят на фондацията Иван Драмов връчи почетна статуетка на петричкият трубадур, поет и писател Петър Баков. Той бе един от близките на ясновидката и бе отличен за приноса му към паметта на Ванга. "Той умееше да я весели с тарамбуката си, а Ванга го ценеше истински", каза Драмов.

"Въпреки че се навършват 18 г. от смъртта, хората още я помнят и идват на гроба й. Това подсказва, че леля Ванга живее в паметта на живите и на следващите поколения", допълни Драмов.

Фодацията издаде преди дни диск "Белият храм" с 10 песни за пророчицата. Те са дело на петричкия учител и композитор Владимир Дайреджиев.