понеделник, 4 август 2014 г.

Реформаторите се разцепиха!

Лидерът на ДСБ Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок. Това стана на провеждащото се в момента съвместно заседание на изпълнителния и на гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ). Фактът бе съобщен в писмо до медиите.
Пълният текст на заявлението на Кънев, с неговите мотиви е следният:

Уважаеми колеги,
С настоящото депозирам пред Вас оставката си като говорител на Реформаторския блок, със следните мотиви:

1. В периода след Европейските избори, трудно постигнатото и крехко единство на Блока бе сериозно разколебано. Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси.

2. Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика. Под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание.

3. Общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията. Под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства.

4. РБ няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение. Видимо е, че се търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение. Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт.

При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов. Така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. РБ не може да постигне и дългосрочните си цели да осигури сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната сфера.

Тези цели са постижими само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление.

Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя. Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции.

Вярвам, че не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013 г., с Началата на обединение на партиите от Блока, и потвърден със смелия ни план за излизане от кризата от декември 2013 г. Ние сме надеждата на над половин милион български граждани, които искат промяна и достоен живот за себе си и за децата си. Нямаме право да проиграем надеждата им и да ги оставим без алтернатива на предсрочните парламентарни избори, нито да излъжем доверието им след тях.